Zapečené plněné žampiony

Publikováno: 15. 06. 2022   Autor/ka: Kristýna Petričková
Kuchyně: Bezmasá jídla
Druh jídla: Hlavní chody
Plněné žampióny
Ingredience:

12 větších klasických žampionů (nebo 8 portobello)
1 cibule
2 stroužky česneku
4 sušená rajčata
1/2 balení uzeného tofu
1/2 hrnečku kuskusu
1 lžíce rajského protlaku
10 brambor
olej
sůl, pepř, drcený kmín, sladká červená paprika, petrželka (sušená nebo nasekaná čerstvá)

Postup:
  1. Žampiony umyjeme a odstraníme nohy. Prstem vydlabeme vnitřek, aby nám vzniklo co nejvíce místa na náplň. Nejlepší žampiony na plnění jsou portobello, protože jejich klobouky jsou velké a pevné. Ale pokud máte doma klasické žampiony (jako já), vůbec to nevadí! Jen vyberte co největší kousky.
  2. Zapneme si troubu na 180 stupňů.
  3. Kuskus zalijeme vařící vodou (v poměru 1 díl kuskusu a 2 díly vody – to znamená v tomto receptu půl hrnečku kuskusu zalijeme hrnečkem vody), osolíme větší špetkou soli, přiklopíme a necháme nabobtnat. Hotový kuskus promícháme v misce vidličkou.
  4. Cibuli, česnek, sušená rajčata i nožičky ze žampionů nakrájíme nadrobno. Tofu nastrouháme na jemném struhadle.
  5. Na trošce oleje necháme zesklovatět cibuli. Přidáme česnek, sušená rajčata, nožičky žampionů i nastrouhané tofu. Vše společně restujeme 5 minut.
  6. Přidáme 4 vrchovaté lžíce hotového kuskusu. Restujeme dalších 5 minut.
  7. Osolíme, opepříme, přidáme lžíci rajčatového protlaku. Promícháme.
  8. Přidáme nasekanou petrželku. Ochutnáme, popř. dosolíme (podle chuti).
  9. Nalijeme si trošku oleje do dlaně a připravené vydlabané kloboučky žampionů jím pomažeme. Každý klobouček naplníme a položíme na plech vyložený pečícím papírem.
  10. Brambory umyjeme, nakrájíme na čtvrtiny. V misce polijeme troškou oleje, posypeme sladkou paprikou, drceným kmínem a osolíme. Promícháme, abychom všechny brambory obalili v koření s olejem (rukou to jde nejlépe). Vysypeme na pečící papír na plech vedle žampionů.
  11. V předehřáté troubě pečeme přibližně 30 minut – záleží na velikosti žampionů a brambor.

 

Tip č.1 😉

Podávejte s dipem. Zkuste například tuto domácí sojanézu:

Do vysoké nádoby nalijte 1dcl sójového mléka (vždy pouze sójové), 2dcl rostlinného oleje, 1 lžičku hořčice, osolte (nejlépe černou solí – dodá lehce vajíčkovou chuť) a opepřete. Tyčovým mixérem 1 minutu mixujte. Hotovo!

Tip č.2 😉

Z domácí sojanézy vyrobte výbornou domácí tatarku. Do základu (viz. výše) přidejte jednu menší cibuli a jednu až dvě kyselé okurky nakrájené najemno. Vymáčkněte trošku citronu. Dosolte a opepřete podle své chuti.

Dobrou chuť!

Počet porcí:
4 porce
Doba přípravy:
45 min

Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníčekV online kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování i samotnému sestavení jídelníčku. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc

 

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?