Kuskus s tofu a kešu parmazánem

Publikováno: 13. 07. 2022   Autor/ka: Kristýna Petričková
Kuchyně: Bezmasá jídla
Druh jídla: Hlavní chody
Kuskus s tofu vegan
Ingredience:

1 hrnek kuskusu
1 balení uzeného tofu
2 mrkve
1 cibule
4 stroužky česneku
1 menší cuketa
10 ředkviček
hrst nesolených a nepražených kešu ořechů
1 lžíce lahůdkového droždí
olivový olej
koření – mořská sůl, sušený česnek, koření na grilovanou zeleninu

Postup:
  1. Hrnek kuskusu nasypeme do misky a zalijeme dvěma hrnky horké vody. Osolíme čtvrt lžičkou soli, promícháme a zakryjeme talířkem. Dáme stranou.
  2. Očistíme si a nakrájíme zeleninu – cibuli na proužky, stroužky česneku jen plochou stranou nože na prkýnku rozmáčkneme, mrkev na proužky, cuketu a ředkvičky na půlkolečka.
  3. Uzené tofu nakrájíme na větší kousky, např. na trojúhelníky. Na pánvi rozehřejeme trošku oleje a tofu na něm z obou stran opečeme dozlatova. Poté ho dáme z pánve na chvilku stranou.
  4. Do stejné pánve nalijeme trošku oleje a necháme rozehřát. Poté na ní nasypeme najednou připravenou zeleninu a na prudkém ohni restujeme zhruba 5 minut. Poprášíme grilovacím kořením na zeleninu a ještě minutku dvě restujeme. Zelenina by měla být hezky opečená a zůstat křupavá.
  5. K zelenině přidáme orestované tofu a připravený kuskus. Promícháme. Ochutnáme, popř. dosolíme podle své chuti.
  6. Připravíme si kešu parmazán – hrst kešu ořechů (nejlépe namočených přes noc) vložíme do mixéru, přidáme 1 lžíci lahůdkového droždí, 1/2 lžičky sušeného česneku a 1/4 lžičky soli. Rozmixujeme a posypeme jím hotový kuskus. Dobrou chuť! 🙂

Tip 😉

Připravte si jednou za čas větší množství kešu parmazánu. Dejte ho do uzavíratelné skleněné nádoby do lednice. Vydrží vám tam až měsíc. Můžete ho sypat na saláty, na těstoviny, rizota, atd… Díky tomu jednoduše své jídlo obohatíte nejen o jeho skvělou chuť, ale také o bílkoviny, vitamíny skupiny B a minerály.

Počet porcí:
4 porce
Doba přípravy:
25 minut

Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníčekV online kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování i samotnému sestavení jídelníčku. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc

 

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?