Čočkový salát s kukuřízkem
Čočku propláchneme pod tekoucí vodou, vložíme do menšího hrnce a zalijeme vodou. Přidáme půl lžičky soli, přivedeme k varu. Poté plamen ztlumíme a pod pokličkou vaříme 20 minut. Vodu slijeme a čočku … více
Hledáte recepty na bezmasá jídla? Na našem webu najdete nespočet zdravých jídel vhodných pro každou příležitost. Ať už jsou to těstoviny, luštěniny nebo obiloviny, v kombinaci se zeleninou z nich vytvoříte desítky chutných kombinací na obědová jídla, ale také lehké bezmasé večeře.
Připravit bezmasé jídlo sice není raketová věda, ale pokud má být pravidelnou součástí vašeho jídelníčku, je důležité maso nahradit vhodnou alternativou tak, aby pokrývala potřebu bílkovin, ale také minerálů a vitamínů.
Obzvláště vhodné jsou luštěniny, ale např. zeleninová jídla můžete nutričně i chuťově vylepšit posypkou z rozmixovaných ořechů / semínek a lahůdkového droždí.
Čočku propláchneme pod tekoucí vodou, vložíme do menšího hrnce a zalijeme vodou. Přidáme půl lžičky soli, přivedeme k varu. Poté plamen ztlumíme a pod pokličkou vaříme 20 minut. Vodu slijeme a čočku … více
Brambory umyjeme a neoloupané je vložíme do vroucí vody. Vaříme do jejich změknutí (10 -15 minut, závisí na velikosti). Poté vodu slijeme a brambory necháme vychladnout. Vychladlé brambory oloupeme a na jemné … více
Noky Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě. Oloupejte je a nastrouhejte na hrubém struhadle. Přidejte cca 80 gramů mouky a vyhnětejte z něj nepříliš těsto. Utvořte tenké válečky, které pak pokrájejte … více
Hrnek kuskusu nasypeme do misky a zalijeme dvěma hrnky horké vody. Osolíme čtvrt lžičkou soli, promícháme a zakryjeme talířkem. Dáme stranou. Očistíme si a nakrájíme zeleninu – cibuli na proužky, stroužky česneku … více
Zapneme troubu na 180 stupňů. Do jedné mísy dáme 350g prosáté polohrubé mouky s 1 kypřícím práškem do perníku. Přidáme 120g třtinového cukru a 30g kakaa. Promícháme. Do druhé mísy rozmačkáme 1 … více
Půl hrnku červené čočky propláchneme ve vodě a vložíme do hrnce. Zalijeme jedním hrnkem studené vody, osolíme a přivedeme k varu. Poté ztlumíme plamen a pod pokličkou vaříme maximálně 8 minut. Nechceme … více
Žampiony umyjeme a odstraníme nohy. Prstem vydlabeme vnitřek, aby nám vzniklo co nejvíce místa na náplň. Nejlepší žampiony na plnění jsou portobello, protože jejich klobouky jsou velké a pevné. Ale pokud máte … více
Nejprve v malém hrnečku smícháme 2 polévkové lžíce chia semínek a 5 polévkových lžic vody. Necháme 5 minut odstát. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Do větší mísy nalámeme dva a půl banánu … více
V hrnci na trošce oleje necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme na proužky nakrájenou bílou papriku. Společně restujeme do zezlátnutí cibule. Přisypeme nadrobno nakrájený česnek. Promícháme. Přidáme tři bobkové listy, půl lžičky … více
Půl hrnečku bulguru propláchneme a vložíme do menšího hrnce. Zalijeme třikrát větším množstvím vody, přidáme čtvrt lžičky soli a přivedeme k varu. Poté ztlumíme na nejmenší plamen a pod pokličkouvaříme 20 minut. … více
Klasická nutella je plná cukru a palmového tuku a chudá na bílkoviny. Pojďme si ukázat mnohem výživnější variantu s větším podílem lískových ořechů a také bílkovin, o které se postará oříškově chutnající … více
Jáhelník je možné připravit dvěma způsoby – buď opět jáhly nejdříve uvařte (podobným způsobem, jako na kaši) a pak zapečte anebo můžete chytře spojit obojí dohromady a nechat uvařit a upéct najednou … více
Cibulku osmažíme do zlatohněda, přidáme nastrouhané uzeného tofu, oloupanou řepu, osolíme, opepříme a krátce orestujeme. Necháme vystydnout. Ovesné vločky zalijeme vroucí vodou, necháme několik minut nabobtnat a nahrubo rozmixujeme. Přidáme k červené … více
Quinoa by se měla nejprve namočit, a to nejlépe přes noc. Celých 80 g zalijte přibližně dvojnásobným množstvím vody. Ještě před tím ji ale důkladně propláchněte. Ráno vodu neslévejte, ale quinou spolu … více
Kapustové karbanátky mezi těmi zeleninovými patří mezi krále. Jak na ně? Z kapusty oloupeme případné zvladlé listy, vykrájíme košťál a hrubější části žeber a pokrájíme je nahrubo. Podusíme je v lehce osolové … více
Na oleji orestujte nakrájenou cibulku a bílou část pórku, jakmile směs začne chytat zlatavou barvu, přidejte očištěné a pokrájené brambory, zelenou část pórku a ještě chvíli opékejte. Poté zalijte vývarem, osolte, opepřete … více
Quinoa ke snídani? Tato pseudoobilovina se v množství bílkovin může měřit s ovesnými vločkami, navíc má kompletnější spektrum esenciálních aminokyselin. Pokud jsou vaše snídaně monotónní, dejte ji určitě šanci. Hrnek quinoi zalejeme … více
Červené fazole namočíme přes noc (nebo 10 hodin) alespoň do dvojnásobku studené vody. Poté vodu slijeme a doplníme čerstvou, kterou osolíme. Fazole vaříme na mírném ohni do úplného změknutí, což může trvat … více
Ideálně den předem si namočte fazole. Po zhruba 8 hodinách vodu slijte a uvařte v nové vodě doměkka. Pro lepší stravitelnost doporučuji vařit s kouskem řasy Kombu nebo 1/4 lžičkou jedlé sody. … více
Cizrnu přes noc namočte. Ráno vyměňte vodu, lehce osolte a uvařte do měkka. Protože to trvá 80 – 90 minut, doporučuju si uvařit větší množství, část nechat v lednici (třeba na hummus) … více