Národní kuchyň: Bezmasá jídla

Hledáte recepty na bezmasá jídla? Na našem webu najdete nespočet zdravých jídel vhodných pro každou příležitost. Ať už jsou to těstoviny, luštěniny nebo obiloviny, v kombinaci se zeleninou z nich vytvoříte desítky chutných kombinací na obědová jídla, ale také lehké bezmasé večeře.

Připravit bezmasé jídlo sice není raketová věda, ale pokud má být pravidelnou součástí vašeho jídelníčku, je důležité maso nahradit vhodnou alternativou tak, aby pokrývala potřebu bílkovin, ale také minerálů a vitamínů.

Obzvláště vhodné jsou luštěniny, ale např. zeleninová jídla můžete nutričně i chuťově vylepšit posypkou z rozmixovaných ořechů / semínek a lahůdkového droždí.

Salát z červené čočky

Salát z červené čočky

22. 06. 2022   napsal/a: Kristýna Petričková | druh jídla: Saláty

Půl hrnku červené čočky propláchneme ve vodě a vložíme do hrnce. Zalijeme jedním hrnkem studené vody, osolíme a přivedeme k varu. Poté ztlumíme plamen a pod pokličkou vaříme maximálně 8 minut. Nechceme … více

Veganský banánových chlebíček

Banana bread

13. 06. 2022   napsal/a: Kristýna Petričková | druh jídla: Dezerty & cukroví

Nejprve v malém hrnečku smícháme 2 polévkové lžíce chia semínek a 5 polévkových lžic vody. Necháme 5 minut odstát. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Do větší mísy nalámeme dva a půl banánu … více

Cizrnová nutella

Cizrnová nutella

28. 01. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Dezerty & cukroví

Klasická nutella je plná cukru a palmového tuku a chudá na bílkoviny. Pojďme si ukázat mnohem výživnější variantu s větším podílem lískových ořechů a také bílkovin, o které se postará oříškově chutnající … více

Jáhelník

Jáhelník

30. 09. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Dezerty & cukroví

Jáhelník je možné připravit dvěma způsoby – buď opět jáhly nejdříve uvařte (podobným způsobem, jako na kaši) a pak zapečte anebo můžete chytře spojit obojí dohromady a nechat uvařit a upéct najednou … více

Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníček V online kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování i samotnému sestavení jídelníčku. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc
Řepový burger

Řepový burger

18. 08. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Cibulku osmažíme do zlatohněda, přidáme nastrouhané uzeného tofu, oloupanou řepu, osolíme, opepříme a krátce orestujeme. Necháme vystydnout. Ovesné vločky zalijeme vroucí vodou, necháme několik minut nabobtnat a nahrubo rozmixujeme. Přidáme k červené … více

Lívance z quinoy

Lívance z červené quinoy

12. 06. 2021   napsal/a: Alena Teclová | druh jídla: Snídaně

Quinoa by se měla nejprve namočit, a to nejlépe přes noc. Celých 80 g zalijte přibližně dvojnásobným množstvím vody. Ještě před tím ji ale důkladně propláchněte. Ráno vodu neslévejte, ale quinou spolu … více

Kapustové karbanátky

Kapustové karbanátky

08. 04. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Kapustové karbanátky mezi těmi zeleninovými patří mezi krále. Jak na ně? Z kapusty oloupeme případné zvladlé listy, vykrájíme košťál a hrubější části žeber a pokrájíme je nahrubo. Podusíme je v lehce osolové … více

Pórkový krém

Pórkový krém

01. 04. 2021   napsal/a: Lenka Špaček | druh jídla: Polévky

Na oleji orestujte nakrájenou cibulku a bílou část pórku, jakmile směs začne chytat zlatavou barvu, přidejte očištěné a pokrájené brambory, zelenou část pórku a ještě chvíli opékejte. Poté zalijte vývarem, osolte, opepřete … více

Quinoová kaše s ovoce

Quinoová kaše s ovocem

05. 03. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Snídaně

Quinoa ke snídani? Tato pseudoobilovina se v množství bílkovin může měřit s ovesnými vločkami, navíc má kompletnější spektrum esenciálních aminokyselin. Pokud jsou vaše snídaně monotónní, dejte ji určitě šanci. Hrnek quinoi zalejeme … více

Fazolový guláš

Fazolový guláš

03. 03. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Červené fazole namočíme přes noc (nebo 10 hodin) alespoň do dvojnásobku studené vody. Poté vodu slijeme a doplníme čerstvou, kterou osolíme. Fazole vaříme na mírném ohni do úplného změknutí, což může trvat … více

Fazolové brownies

Fazolové brownies

28. 02. 2021   napsal/a: Lenka Špaček | druh jídla: Dezerty & cukroví

Ideálně den předem si namočte fazole. Po zhruba 8 hodinách vodu slijte a uvařte v nové vodě doměkka. Pro lepší stravitelnost doporučuji vařit s kouskem řasy Kombu nebo 1/4 lžičkou jedlé sody. … více

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?