Národní kuchyň: Bezmasá jídla

Hledáte recepty na bezmasá jídla? Na našem webu najdete nespočet zdravých jídel vhodných pro každou příležitost. Ať už jsou to těstoviny, luštěniny nebo obiloviny, v kombinaci se zeleninou z nich vytvoříte desítky chutných kombinací na obědová jídla, ale také lehké bezmasé večeře.

Připravit bezmasé jídlo sice není raketová věda, ale pokud má být pravidelnou součástí vašeho jídelníčku, je důležité maso nahradit vhodnou alternativou tak, aby pokrývala potřebu bílkovin, ale také minerálů a vitamínů.

Obzvláště vhodné jsou luštěniny, ale např. zeleninová jídla můžete nutričně i chuťově vylepšit posypkou z rozmixovaných ořechů / semínek a lahůdkového droždí.

vegan perník

Perník s Oreo sušenkami

01. 07. 2022   napsal/a: Kristýna Petričková | rubrika:

Zapneme troubu na 180 stupňů. Do jedné mísy dáme 350g prosáté polohrubé mouky s 1 kypřícím práškem do perníku. Přidáme 120g třtinového cukru a 30g kakaa. Promícháme. Do druhé mísy rozmačkáme 1 … více

Salát z červené čočky

Salát z červené čočky

22. 06. 2022   napsal/a: Kristýna Petričková | rubrika:

Půl hrnku červené čočky propláchneme ve vodě a vložíme do hrnce. Zalijeme jedním hrnkem studené vody, osolíme a přivedeme k varu. Poté ztlumíme plamen a pod pokličkou vaříme maximálně 8 minut. Nechceme … více

Plněné žampióny

Zapečené plněné žampiony

15. 06. 2022   napsal/a: Kristýna Petričková | rubrika:

Žampiony umyjeme a odstraníme nohy. Prstem vydlabeme vnitřek, aby nám vzniklo co nejvíce místa na náplň. Nejlepší žampiony na plnění jsou portobello, protože jejich klobouky jsou velké a pevné. Ale pokud máte … více

Veganský banánových chlebíček

Banana bread

13. 06. 2022   napsal/a: Kristýna Petričková | rubrika:

Nejprve v malém hrnečku smícháme 2 polévkové lžíce chia semínek a 5 polévkových lžic vody. Necháme 5 minut odstát. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Do větší mísy nalámeme dva a půl banánu … více

Dršťková polévka z hlívy ústřičné

Dršťková polévka z hlívy ústřičné

18. 05. 2022   napsal/a: Kristýna Petričková | rubrika:

V hrnci na trošce oleje necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme na proužky nakrájenou bílou papriku. Společně restujeme do zezlátnutí cibule. Přisypeme nadrobno nakrájený česnek. Promícháme. Přidáme tři bobkové listy, půl lžičky … více

Cizrnová nutella

Cizrnová nutella

28. 01. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Klasická nutella je plná cukru a palmového tuku a chudá na bílkoviny. Pojďme si ukázat mnohem výživnější variantu s větším podílem lískových ořechů a také bílkovin, o které se postará oříškově chutnající … více

Řepový burger

Řepový burger

18. 08. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Cibulku osmažíme do zlatohněda, přidáme nastrouhané uzeného tofu, oloupanou řepu, osolíme, opepříme a krátce orestujeme. Necháme vystydnout. Ovesné vločky zalijeme vroucí vodou, necháme několik minut nabobtnat a nahrubo rozmixujeme. Přidáme k červené … více

Lívance z quinoy

Lívance z červené quinoy

12. 06. 2021   napsal/a: Alena Teclová | rubrika:

Quinoa by se měla nejprve namočit, a to nejlépe přes noc. Celých 80 g zalijte přibližně dvojnásobným množstvím vody. Ještě před tím ji ale důkladně propláchněte. Ráno vodu neslévejte, ale quinou spolu … více

Kapustové karbanátky

Kapustové karbanátky

08. 04. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Kapustové karbanátky mezi těmi zeleninovými patří mezi krále. Jak na ně? Z kapusty oloupeme případné zvladlé listy, vykrájíme košťál a hrubější části žeber a pokrájíme je nahrubo. Podusíme je v lehce osolové … více

Pórkový krém

Pórkový krém

01. 04. 2021   napsal/a: Lenka Špaček | rubrika:

Na oleji orestujte nakrájenou cibulku a bílou část pórku, jakmile směs začne chytat zlatavou barvu, přidejte očištěné a pokrájené brambory, zelenou část pórku a ještě chvíli opékejte. Poté zalijte vývarem, osolte, opepřete … více

Quinoová kaše s ovoce

Quinoová kaše s ovocem

05. 03. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Quinoa ke snídani? Tato pseudoobilovina se v množství bílkovin může měřit s ovesnými vločkami, navíc má kompletnější spektrum esenciálních aminokyselin. Pokud jsou vaše snídaně monotónní, dejte ji určitě šanci. Hrnek quinoi zalejeme … více

Vaříte dokola stále stejné recepty? Pronikněte do tajů rostlinné stravy. Přijďte ochutnat nové suroviny a chutě na kurzy veganského vaření. Vybrat si můžete Veganské vaření - seitan, tempeh a spol. či kurz Luštěniny v receptech světových kuchyní. Kurzy se konají o víkendech v malé skupině v domáckém prostředí v Řevnicích u Prahy. Zjistěte víc
Fazolové brownies

Fazolové brownies

28. 02. 2021   napsal/a: Lenka Špaček | rubrika:

Ideálně den předem si namočte fazole. Po zhruba 8 hodinách vodu slijte a uvařte v nové vodě doměkka. Pro lepší stravitelnost doporučuji vařit s kouskem řasy Kombu nebo 1/4 lžičkou jedlé sody. … více

Cizrnove kari

Cizrnové kari s dýní hokaido

12. 05. 2020   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Cizrnu přes noc namočte. Ráno vyměňte vodu, lehce osolte a uvařte do měkka. Protože to trvá 80 – 90 minut, doporučuju si uvařit větší množství, část nechat v lednici (třeba na hummus) … více

Houbový guláš

Houbový guláš

18. 04. 2020   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Cibule pokrájíme podélně na měsíčky. Na oleji ji osmažíme až za zlatova. Zaprášíme lžičkou sladké a lžičkou pálivé papriky a půl lžičkou kmínu. Přidáme nasekaný česnek a vzápětí houby pokrájené na menší … více

Houbove rizoto

Houbové rizoto

  napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Cibuli nakrájejte na drobno a nechte smažit na 3 lžících olivového oleje. Jakmile začne zlátnout, přidejte rýži a minutu společně opékejte. Zasypejte lžící sypkého zeleninového bujónu a zalejte půl sklenicí horké vody … více

Hrachová kaše

Hrachová kaše

17. 04. 2020   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Půlený žlutý hrách se namáčet nemusí, přesto pokud mám čas, jej alespoň na dvě hodiny namočím. Důvodem jsou antinutriční látky, které obsahují všechny luštěniny. Namočením a vylitím vody se části z nich … více

Kroupy zapečené s naklíčeným hrachem a brokolicí

Kroupy zapečené s hrachem a brokolicí

27. 03. 2020   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

K tomuto receptu mě inspiroval tradiční staročeský kuba. Houby jsem ale nahradil naklíčeným hrachem a brokolicí. Hrách namočíme přes noc a poté 2-3 denně proplachujeme, dokud se neobjeví cca půlcentimentrové klíčky. Podrobnější … více

repove-karbanatky.jpg

Karbanátky z červené řepy

11. 07. 2019   napsal/a: Kosmetika hrou | rubrika:

Do velké mísy dáme zeleninu, nakrájíme cibulku nadrobno a přidáme do mísy. Zasypeme moukou a doředíme vodou nebo rostlinným mlékem dle potřeby, aby vznikla hustější kaše. Přidáme semínka a všechny ostatní přísady … více

Amarantová kaše s goji a chia semínky

Amarantová kaše s goji a chia semínky

03. 06. 2018   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Amarant skvělým zdrojem železa, obsahuje také vápník, hořčík, fosfor, mangan a měď, vitaminy skupiny B a vitamin E, omega 3 mastné kyseliny a také 15 – 18% bílkovin s kompletním spektrem esenciálních … více

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?