Fazolový guláš

Publikováno: 03. 03. 2021   Autor/ka: Pavel Ovesný
Kuchyně: Bezmasá jídla
Druh jídla: Hlavní chody
Fazolový guláš
Ingredience:

2 hrnky uvařených fazolí
1 hrnek vývaru z fazolí
velká cibule
3 větší brambory
200 g rajčatový protlak
1 lžíce lahůdkového droždí
koření: sladká a pálivá paprika, bobkový list, nové koření, kmín, zeleninový bujón, majoránka

Postup:

Červené fazole namočíme přes noc (nebo 10 hodin) alespoň do dvojnásobku studené vody. Poté vodu slijeme a doplníme čerstvou, kterou osolíme. Fazole vaříme na mírném ohni do úplného změknutí, což může trvat i 90 minut. Nebojme se uvařit si rovnou větší množství fazolí, ať se čas využije efektivně. V lednici vydrží 4 – 5 dní, fazole využijete do polévky, na pomazánku nebo třeba karbanátky.

Fazole máme, tak se pojďme pustit do guláše. Na jemno nakrájenou cibuli smažíme na rozpáleném oleji ve větším hrnci do zlatova. Poté přidáme na menší kostky nakrájené oloupané brambory a pár minut restujeme společně. Stáhneme plamen, přidáme papriku (poměr sladké a pálivé si upravte podle toho, jak má být guláš pikantní) a svižného míchání ji necháme lehce osmahnout. Vše podlejeme vývarem, přidáme rajčatový protlak, bobkový list, pár kuliček nového koření, vše osolíme a okmínujeme.

Vaříme pod pokličkou, dokud brambory změknou. Přidáme vrchovatou lžíci lahůdkového droždí, které zajistí krémovější konzistenci, poté přidáme fazole a ještě pár minut provaříme, už bez pokličky, abychom nechali guláš zhoustnout. Na konci ještě ochutnáme a dochutíme a můžeme podávat.

Na talíři jej ještě posypeme majoránkou, nejlepší přílohou je celozrnné pečivo a nezapomeneme ani na zeleninu, šikne se především paprika a rajčata.

 

Mungo, adzuki, pinto, černé oko a další druhy fazolí koupíte online v eshopu Grizly.cz.

Počet porcí:
3 porce
Doba přípravy:
30 minut + vaření fazolí
Online kurz Rostlinný jídelníček Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy
V online kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování i samotnému sestavení jídelníčku. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc

 

 

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?