Bramboro-seitanový guláš

Publikováno: 29. 01. 2013   Autor/ka: Pavel Ovesný
Kuchyně: Česká kuchyně
Druh jídla: Hlavní chody
Bramboro-seitanový guláš
Ingredience:

250 g seitanu (doma namarinovaný)
velká cibule
4 větší brambory
koření: sladká a pálivá paprika, bobkový list, nové koření, kmín, zeleninový bujón, majoránka
hladká mouka na zahuštění

Postup:

Na jemno nakrájenou cibuli smažíme na rozpáleném oleji ve větším hrnci do zlatova. Mezitím si nakrájíme na menší kostky seitan (doma připravený a dochucený nebo koupený polotovar), orestujeme společně s cibulí. Jakmile začne cibule hnědnout, přidáme ještě na kostky nakrájené oloupané brambory (asi dvojnásobek množství seitanu, promícháme, stáhneme plamen, přidáme papriku, opět promíchneme a zaprášíme moukou (osobně ji dávám už v této fázi, chutná to lépe) a důkladně a svižně mícháme.

Po chvíli se začne mouka přichytávat ke dnu hrnce, to je správný okamžik zalít vše horkou vodou tak, aby sahala alespoň pár centimentů nad brambory. Řádně osolíme (velkou část natáhnou brambory), přidáme kmín, bobkový list, nové koření a průběžně testujeme a dochucujeme zeleninovým bujónem. Jakmile brambory změknou, podle konzistence dohustíme hladkou moukou rozmíchanou ve hrnku se studenou vodou anebo (pokud jste zaprášili důkladně už na začátku) přidejte lahůdkové droždí. To jednak váže vodu a guláši příjemně zjemní. Guláš podáváme s celozrným pečivem, na talíři jej ještě posypeme majoránkou.

Počet porcí:
2 porce
Doba přípravy:
30 minut

Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníčekV online kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování i samotnému sestavení jídelníčku. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc

 

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?