500 g sójových bobů
3,5 litru vody (+ další voda na namáčení)
špetka soli
Protože je sojové mléko třeba vařit, je výhodnější si rovnou udělat větší množství. Půl kilogramu sojových bobů (ideálně v bio kvalitě) namočíme na 10 – 12 hodin do studené vody. Pokusíme se promnout boby v rukách a zbavit je alespoň části slupek. Větší část oligosacharidů způsobujících nadýmání je právě v nich a mléko bude také chutnější. Slupky jsou lehké, takže při proplachování vyplavou spíše k hladině, a tak je můžete zcedit.
Boby zalijeme 1 litrem vody a rozmixujeme je na hustou kaši. Tu přelejem do většího hrnce, přidáme 2,5 litru čisté vody, špetku soli, promícháme a přivedeme k varu. Stáhneme plamen a na mírném ohni vaříme 15 – 20 minut. Tu a tam posbíráme pěnu. Husté mléko necháme pro lepší manipulaci zchládnout a poté jej přecedíme přes plátno nebo jemnější cedník. Drť, která zůstane, se jmenuje okara a můžeme ji dále použít. Mléko necháme zcela vychladnout a poté stočíme do čistých lahví. V lednici vydrží 4 – 5 dní. Doporučuju část nechat zfermentovat s probiotiky na jogurt. Ten vydrží běžně i více než týden.