Domácí sojové mléko

Publikováno: 03. 02. 2020   Autor/ka: Pavel Ovesný
Druh jídla: Nápoje
Domácí sojové mléko
Ingredience:

500 g sójových bobů
3,5 litru vody (+ další voda na namáčení)
špetka soli

Postup:

Protože je sojové mléko třeba vařit, je výhodnější si rovnou udělat větší množství. Půl kilogramu sojových bobů (ideálně v bio kvalitě) namočíme na 10 – 12 hodin do studené vody. Pokusíme se promnout boby v rukách a zbavit je alespoň části slupek. Větší část oligosacharidů způsobujících nadýmání je právě v nich a mléko bude také chutnější. Slupky jsou lehké, takže při proplachování vyplavou spíše k hladině, a tak je můžete zcedit.

Boby zalijeme 1 litrem vody a rozmixujeme je na hustou kaši. Tu přelejem do většího hrnce, přidáme 2,5 litru čisté vody, špetku soli, promícháme a přivedeme k varu. Stáhneme plamen a na mírném ohni vaříme 15 – 20 minut. Tu a tam posbíráme pěnu. Husté mléko necháme pro lepší manipulaci zchládnout a poté jej přecedíme přes plátno nebo jemnější cedník. Drť, která zůstane, se jmenuje okara a můžeme ji dále použít. Mléko necháme zcela vychladnout a poté stočíme do čistých lahví. V lednici vydrží 4 – 5 dní. Doporučuju část nechat zfermentovat s probiotiky na jogurt. Ten vydrží běžně i více než týden.

Počet porcí:
5 porcí

Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníčekV online kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování i samotnému sestavení jídelníčku. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc

 

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?