Chilli con carne

Publikováno: 23. 03. 2021   Autor/ka: Pavel Ovesný
Kuchyně: Mexická kuchyně
Druh jídla: Hlavní chody
Chilli con carne
Ingredience:

1 hrnek červených fazolí
1/2 hrnku vývaru z fazolí
100g sójového masa (nebo 200g seitanu natural)
1 velká cibule
1 červená papriku
1 konzerva krájených rajčat (nebo hrnek čerstvých)
1 lžíce rajčatového protlaku
3 stroužky česneku
1 lžičku sladké papriky
1/2 lžičky chilli (mleté nebo vločky)
1/2 lžičky římského kmínu
sůl a čerstvě mletý pepř
nať čerstvého koriandru
2 lžíce oleje

Postup:

Fazole namočíme na 10 – 12 hodin do vody. Poté vodu vylejeme, nahradíme čerstvou, mírně osolíme a uvaříme do měkka (75 – 90 minut).

Sójové maso připravíme podle receptu na výpečky (tzn. uvařte ve vývaru, namarinujte a upečte). Jinou možností je použít seitan (připravte marinádu a opět upečte) nebo využít koupené Sviadnovské ďobáčky (což jsou hotové nudličky ze sójového masa). Získáte tak šťavnaté kostky.

Cibuli oloupejte a prokrájejte na hrubější kostky. Papriku omyjte, zbavte jadřince a pokrájejte na centimentové kostky. Česnek oloupejte a nasekejte na drobno.

Na pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje a pokrájenou cibuli nechejte osmahnout, dokud nezačne zlátnout. Přidejte římský kmín a sójové maso. Krátce společně orestujte a přidejte pokrájenou papriku. Nechce krátce vydusit, přidejte papriku (koření), chilli a česnek. Nechte společně rozvonět, zalejte vývarem z fazolí, krájenými rajčaty, lžící rajčatového protlaku a osolte.

Nechejte společně dusit, dokud se část vody neodpaří a “omáčka” nezhoustne. Na závěr přidejte fazole a nechce společně chutě prolnout. Ochutnejte a podle chuti ještě dolaďte solí či mletým pepřem. Na úplný konec nasekejte dva tři stonky koriandrové natě, promíchejte a stáhněte z ohně.

Jako příloha se hodí pečivo nebo lepivější druhy rýže.

 

Mungo, adzuki, pinto, černé oko a další druhy fazolí koupíte online v eshopu Grizly.cz.

Počet porcí:
3 porce
Doba přípravy:
20 minut + vaření fazolí + příprava sójového masa

Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníčekV online kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování i samotnému sestavení jídelníčku. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc

 

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?