Národní kuchyň: Mexická kuchyně

Základem mexické kuchyně jsou lokální suroviny Střední Ameriky, jakou jsou rozličné druhy rajčat a paprik, fazolí, dýní a kukuřice. Voňavé omáčky jsou připravování ze směsi chilli a rajčat, častou přílohou je avokádové guacamole. Pro koření je typická sladká i pálivá paprika, mnoho druhů chilli papriček a pepřů, cibule, česnek, římský kmín, nové koření, oregáno nebo koriandr.

Mezi světoznámá jídla patří burritos, tacos nebo quesadillas, což jsou balené placky plněné různými směsmi (maso v nich je možné nahradit jeho rostlinnými alternativami). Kromě náplně se liší i druhem tortill, které mohou být kukuřičné (průměr 15 cm) nebo pšeničné (obvykle 20 – 25 cm).

Chilli con carne

Chilli con carne

23. 03. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Fazole namočíme na 10 – 12 hodin do vody. Poté vodu vylejeme, nahradíme čerstvou, mírně osolíme a uvaříme do měkka (75 – 90 minut). Sójové maso připravíme podle receptu na výpečky (tzn. … více

Tacos s tofu-houbovou náplní

Tacos s tofu-houbovou náplní

09. 05. 2017   napsal/a: Michaela Pavlíková | rubrika:

Na pánvi jsem osmahla jednu středně cibulovou cibulí, nakrájenou na kroužky nebo půlměsíce, dokud nebyla krásně zlatá. Pak jsem přidala hromadu nakrájený hub (v tomto případě žampióny) a restovala je, dokud nezmavly … více

Burritos

Burritos

01. 07. 2014   napsal/a: Kosmetika hrou | rubrika:

Nejdříve si uděláme salsu, tu dáme do lednice vychladit. Osmažíme si cibulku a přidáme nakrájenou papriku. Buď si předem uvaříme červené fazole a kukuřici nebo použijeme tu z plechovky. Když je cibulka … více

Guacamole

Guacamole

12. 01. 2013   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Zralá avokáda rozpůlíme a vydlabeme lžičkou. V misce rozmačkáme vidličkou. Rajčata nakrájíme na kostičky, cibuli a očištěné chilli papričky nadrobno, česnek rozetřeme a koriandr rozsekejte nahrubo. Smícháme s avokádem a podle chuti … více

Mexická pánev s tofu

Mexické fazole s tofu

27. 12. 2012   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Na pánvi osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, o chvíli později orestujeme také na menší kostky pokrájené tofu. Zaprášíme kořením, promícháme a necháme krátce osmahnout. Přidáme fazole, kukuřici, sůl, občas zamícháme a nakonec … více

Plněné tortilly

Plněné tortilly

09. 12. 2012   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Na pánvi na oleji osmahneme cibuli dozlatova, přidáme rostlinné “maso”, koření a krátce orestujeme. Přidáme fazole (z plechovky nebo předem uvařené), kukuřici (mraženou nebo sterilovanou) a nakonec protlak. Tortilly nahřejeme, aby byly … více

Pikantní červená čočka s fazolemi a rajčaty

Pikantní červená čočka s fazolemi a rajčaty

07. 10. 2012   napsal/a: redakce | rubrika:

Na kvalitním oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku do zlatova až hněda, přisypeme podle chuti koření: chilli con carne, garam masala (poměr zhruba 1:1, případně upravíme podle toho, jestli preferujeme jídlo více pálivé), … více

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?