Veganská “slanina” z kokosových chipsů

Publikováno: 09. 06. 2018   Autor/ka: Pavel Ovesný
Druh jídla: Ostatní
Kokosová slanina
Ingredience:

2 lžíce sójové omáčky
1/2 lžičky tekutého kouře
1 lžíce sirupu (datlový, rýžový)
1 lžíce vody
100g kokosových lupínků

Postup:

Toužíte po křupavé veganské “slanině”, kterou můžete ozvláštnit krémové polévky nebo saláty? Zkusit to můžete z osmažených či opečených tenkých plátků tempehu či tofu, ale dnes vám poradím verzi s kokosovými chipsy.

V misce smícháme sójovou omáčku s datlovým či rýžovým sirupem, lžící vody a tekutým kouřem. Těch podle všeho jich existuje více druhů, já mám hodně hustý, se kterým je potřeba opravdu šetřit, má hodně výrazné aroma a je dost hořký. Vše důkladně promíchám, přidáme kokosové lupínky a necháme alespoň několik minut marinovat.

Mezitím předehřejeme troubu na 180 °C. Na plech vyložený pečícím papírem rozvrstvíme do tenké vrstvy lupínky. Pečeme jen 7 -10 minut, kokos rychle zlátne a brzy se by se mohl spálit. Necháme jej vychladnout a skladujeme v uzavřené nádobě.

Variant marinád se dá vymyslet více. Nemáte-li tekutý kouř, můžete použít sojovou omáčku Tamari a uzenou papriku.

Počet porcí:
4
Doba přípravy:
20 minut
Tagy:
Kokos

Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníčekV online kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování i samotnému sestavení jídelníčku. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc

 

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?