Pesto z medvědího česneku

Publikováno: 29. 04. 2020   Autor/ka: Pavel Ovesný
Druh jídla: Ostatní
Pesto z medvědího česneku
Ingredience:

120 – 150g g medvědího česneku
10 g soli
100 ml za studena lisovaného oleje

Postup:

Medvědí česnek v posledních letech hojně zpropagovala média a bohužel v některých lokalitách probíhá doslova drancování. Při jeho sběru se prosím chovejte ohleduplně k přírodě. Z každé rostliny utrhněte jen několik listů opatrně tak, abyste nepoškodili cibulku, ze které roste.

Listy doma opláchněte, nechejte okapat a přemístěte do mixéru. Přidejte sůl a olej a rozmixujte. Silice z medvědího česneku jsou hodně výrazné, takže chuť přirozená chuť oleje se v pestu příliš neprosadí. Protože medvědí česnek je lokální surovina, volte i lokální olej – řepkový, slunečnicový nebo konopný. Určitě však za studena lisovaný, který si zachovává nejvíc výživných látek.

Pesto přemístíme do čisté skleničky a uchováme jej v lednici. Pokud jej nebudete okamžitě využívat, přilejte trochu oleje nahoru, které pesto oddělí od styku se vzduchem, a tak ještě lépe zakonzervují. Takto upravené pesto vydrží několik týdnů.

Výborné je zamíchané do teplých těstovin, ale také v tenké vrstvě na tousty.

Doba přípravy:
10 minut

Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníčekV online kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování i samotnému sestavení jídelníčku. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc

 

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?