Druh jídla: Ostatní

Recepty, co nevyšly nikam jinam. Chuťovky slané i sladké.

Cibulová marmeláda

Cibulová marmeláda

04. 05. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Červenou cibuli oloupeme a pokájíme na tenké půlměsíčky. V hrnci rozehřejeme olej a přidáme na něj cibuli. Osvědčilo se mi ji přidat nejdříve polovinu, nechat ji lehce změknout a pak přidat druhou … více

Pečená cizrna

Pečená cizrna

24. 04. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Cizrna je dost náročná na čas přípravy – namáčení zabere 12 hodin a vaření další hodinu a půl. Na toto mlsání tak spíše využijete nevyužitý zbytek cizrny z jiného vaření anebo si … více

Pesto z medvědího česneku

Pesto z medvědího česneku

29. 04. 2020   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Medvědí česnek v posledních letech hojně zpropagovala média a bohužel v některých lokalitách probíhá doslova drancování. Při jeho sběru se prosím chovejte ohleduplně k přírodě. Z každé rostliny utrhněte jen několik listů … více

Houbová tlačenka

Houbová tlačenka

13. 11. 2019   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

1) Pokud máte houby sušené, namočte do půllitru vody (alespoň na 2 hodiny) společně malou lžičkou sojové omáčky. Jakmile nabydou, pokrájejte je na tenké nudličky. Ve výluhu rozmíchejte agar a přidejte zpět … více

Veganská kešu mozzarella

09. 09. 2019   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Kešu namočíme přes noc do vody, před použitím je slijeme. Psylium ideálně ještě proženeme mixérem na co nejjemnější prášek, abychom získali co nejhladší konzistenci. Osvědčilo se mi přidat pak rovnu vodu a … více

Bršlicové pesto

Bršlicové pesto

15. 04. 2019   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Bršlice kozí noha je široce rozšířený plevel, kterému se výborně daří především ve vlhčím prostředí. Obzvláště mladé, ne zcela rozvinuté, lesknoucí se lístky, mají příjemnou, lehce kořeněnou chuť (koukněte na fotky pod … více

Kokosová slanina

Veganská “slanina” z kokosových chipsů

09. 06. 2018   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Toužíte po křupavé veganské “slanině”, kterou můžete ozvláštnit krémové polévky nebo saláty? Zkusit to můžete z osmažených či opečených tenkých plátků tempehu či tofu, ale dnes vám poradím verzi s kokosovými chipsy. … více

Pesto z dýňových semínek

Pesto z dýňových semínek

09. 08. 2017   napsal/a: Michaela Pavlíková | rubrika:

Tento recept pochází z mé oblíbené kuchařské knihy Susan Marque, zaměřené na vyčištění kvasinek v těle. Pesto, které je výborné třeba na těstovinách, zvládnete za několik minut – stačí mít mixér. Vzala … více

Domácí zeleninový bujón

Domácí zeleninový bujón dle vlastní chutě

08. 06. 2017   napsal/a: redakce | rubrika:

Zeleninu a bylinky očistíme /na jeden kg čerstvé zeleniny přidáváme cca 50 g. bylinek/, pokrájíme na kousky a vložíme do sušičky, po usušení rozmixujeme ve výkonném mixéru na jemný prášek. Tato směs … více

Domácí veganský pařížský salát

Domácí veganský pařížský salát

18. 02. 2017   napsal/a: Silvie Zemková | rubrika:

Není to zrovna zdravá ani nutriční pecka, ale když dostanete chuť na prasárničku z “dávných” časů, je třeba se poohlídnout, jak ji napodobit z rostlinných zdrojů. Tofu salám jsem pokrájela na nudličky, … více

Pečená dýně hokkaido s dipem z tofu

Pečená dýně hokkaido s dipem z tofu

04. 01. 2017   napsal/a: Silvie Zemková | rubrika:

Celerové hranolky upečeme se lžící olivového oleje, solí, pepřem, kurkumou, mletou paprikou. Zhruba v polovině pečení přidáme hokkaido a cuketu s kapkou olivového oleje, česnekem, adžikou – ty se pečou kratší dobu. … více

Tzatziki

Tzatziki

05. 07. 2016   napsal/a: ilovetofu | rubrika:

Jogurtová omáčka tzatziki, původem z Řecka, se hodí jako dip k pečeným bramborám či hranolkům, falafelu, gyrosu, ale třeba i upečenému tempehu či seitanu. Na veganskou variantu budeme potřebovat hustý rostlinný jogurt. … více

Vaříte dokola stále stejné recepty? Pronikněte do tajů rostlinné stravy. Přijďte ochutnat nové suroviny a chutě na kurzy veganského vaření. Vybrat si můžete Veganské vaření - seitan, tempeh a spol. či kurz Luštěniny v receptech světových kuchyní. Kurzy se konají o víkendech v malé skupině v domáckém prostředí v Řevnicích u Prahy. Zjistěte víc
Fíky podušené rumem

Fíky podušené rumem

08. 04. 2015   napsal/a: Eflo | rubrika:

Fíky nakrájíme, zalijeme vodou, aby byly potopeny, přidáme hřebíček, skořici a rum. Pod pokličkou zvolna vaříme cc 7 minut. Fíky vodu z většiny nasáknou a vytvoří hustou sladkou štávu. Přidáme během vaření … více

Zázvorová bomba

Zázvorová bomba

08. 01. 2015   napsal/a: Kosmetika hrou | rubrika:

Super recept od Báry a Hanky na imunitu a proti zimním rýmičkám! Oškrábeme zázvor a nakrájíme na menší kousky. Přidáme celý oloupaný citron a rozmixujeme. Můžeme přidat několik lžic medu. Směs dáme … více

Mandlové máslo

Mandlové máslo

25. 06. 2013   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Mandlové máslo je skvělou surovinou do domácích čokoládových pomazánek, různých sladkých receptů i na zpestření ovocných salátů. Využijete jej ale také na slano. Ale řekněme si to na rovinu, je docela drahé. … více

Grilovaný česnek

Grilovaný česnek

28. 12. 2012   napsal/a: redakce | rubrika:

Paličky česneku zlehka očistíme a opláchneme. Odřízneme horní část (zhruba čtvrtinu odshora), vložíme na alobal do pekáčku. Zakapeme olivovým olejem, lehce posolíme a opepříme. Zabalíme do alobalu a vložíme do trouby, kde … více

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?