Bršlicové pesto

Publikováno: 04. 04. 2023   Autor/ka: Pavel Ovesný
Druh jídla: Ostatní
Bršlicové pesto
Ingredience:

120 – 150g mladých lístků bršlice
10 g soli
100 ml za studena lisovaného oleje
volitelně oříšky či semínka

Postup:

Bršlice kozí noha je široce rozšířený plevel, kterému se výborně daří především ve vlhčím prostředí. Obzvláště mladé, ne zcela rozvinuté, lesknoucí se lístky, mají příjemnou, lehce kořeněnou chuť (koukněte na fotky pod receptem). Zkuste nasbírat hlavně je, rozvinuté a starší listy jsou aromatičtější a nechutnají tak dobře.

Lístky bršlice doma opláchněte, nechejte okapat a přemístěte do mixéru. Přidejte sůl a olej a rozmixujte. Volitelně můžete přidat kešu oříšky, slunečnicová či dýňová semínka a pokud stojíte o pikantnější chuť, pak také česnek. Olej volte spíše neutrálnější chuti, jako je slunečnicový či řepkový, za studena lisovaný.

Pesto přemístěte do čisté skleničky, přilejte trochu oleje nahoru, které pesto oddělí od styku se vzduchem a uchovávejte v lednici max. 3 – 4 týdny.

Doba přípravy:
10 minut

Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníčekV online kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování i samotnému sestavení jídelníčku. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc

 

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?