Tofu „čína“ s rýží

Publikováno: 25. 03. 2021   Autor/ka: Pavel Ovesný
Kuchyně: Čínská kuchyně
Druh jídla: Hlavní chody
Tofu „čína“ s rýží
Ingredience:

balíček natural tofu
1 malá cibule
zeleninu (papriku, mrkev, čínské zelí…)
houby (žampióny, jidášovo ucho, shitake)
30 g arašídů
koření na čínu
1 lžíce škrobu

Postup:

Tento recept se dá různě obměňovat podle zeleniny a koření, které máme zrovna po ruce.

Balíček natural tofu nakrájíme na tenké plátky a uprostřed ještě na půl a naložíme je alespoň na hodinu do kvalitní sójové omáčky, dochucené případně dalším kořením dle chuti.

V hluboké pánvi (nejlépe wok) pak okapané plátky tofu zprudka osmažíme z obou stran na oleji, dokud nedostanou zlatavou „kůrčičku“. Poté je vyjmeme na talíř a na oleji orestujeme nahrubo pokrájenou cibuli. Po dvou minutách přidáme na malé plátky či kostky pokrájenom zeleninu, kterou zrovna máme po ruce. Může to být např. paprika, mrkev, čínské zelí, pórek, brokolice… Pro pestřejší chuť se hodí také houby (čerstvé žampióny, předem namočené jidášovou ucho či shitake) a oříšky (arašídy, kešu).

Vše společně 2 – 3 minuty orestujeme. Do směsi vrátíme osmažené plátky tofu, promícháme a zalijeme 100 ml studeného zeleninového vývaru, ve kterém rozmícháme lžíci kukuřičného či tapiokového škrobem či solamylu. Dosolíme a dochutíme (sójovou omáčkou nebo omáčkou hoisin) Za rychlého míchání chvíli ohříváme, dokud „omáčka“ nezhoustne. Podáváme s rýží.

Počet porcí:
2 porce
Doba přípravy:
25 minut
Tagy:
Shitake Tofu

Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníčekV online kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování i samotnému sestavení jídelníčku. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc

 

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

 

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?