Indické placky čapátí

publikováno: 22. 05. 2018   autor/ka: Pavel Ovesný
Kuchyně: Indická kuchyně
Druh jídla: Přílohy
Indické placky čapátí
Ingredience:

300 ml jemně mleté celozrnné pšeničné mouky
120 ml vlažné vody
špetka soli

Postup:

Placky čápátí se používají v indické kuchyní jako přílohové pečivo. Vyzkoušejte ho k sabdží, dhálům nebo salátům. Klíčový je správný výběr mouky. V e-shopech a indických speciálkách můžete koupit pro tento účel přímo určenou atta mouku, což je jemně mletá celozrnná pšeničná mouka. Nahradit se dá i tuzemskou variantou celozrnné pšeničné nebo špaldové mouky.

Smíchejte mouku s vodou a špetkou soli dohromady a důkladně hněťte okolo 10 minut rukama. Přikryté utěrkou nechte těsto pár minut odpočinout. Poté jej rozdělte na 8 až 10 menších dílků a každý z nich ještě zpracujte rukama. Vytvarujte z něj kulatý bochánek a lehce omoučený jej vyválejte do velmi tenké placky.

Na středním plameni rozpalte pánev a opékejte nasucho po obou stranách, dokud se neutvoří tmavější skvrny. Správně by se na placce měly vytvářet středně velké bubliny, které zvětšíte přimáčknutím obracečky na placce. Placky vrstvíme na sebe, v autentické kuchyni se potírají máslem. Těm, kteří nechtějí nebo nemohou živočišné máslo, může posloužit kokosový olej nebo veganská alternativa másla.

Počet porcí:
na 8 až 10 placek
Doba přípravy:
30 minut
Tagy:
poukaz na kurz vaření Sháníte ořechy a semínka, luštěniny nebo obiloviny? Na jednom místě je společně s těstovinami, rostlinnými oleji, ořechovými másly, sušeným ovocem a dalším pestrým výběrem zdravých potravin za férové ceny najdete v e-shopu Grizly.cz.
zjisti víc

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?