Národní kuchyň: Indická kuchyně

Indická kuchyně je velmi rozmanitá, což je pochopitelně dáno rozlehlostí země, různými etniky a skupinami druhého nejpočetnějšího národa na světě. Velká část receptů je přirozeně vegetariánská, hlavními surovinami jsou zelenina, rýže a další druhy obilovin, luštěniny, mléčné výrobky (vegani je mohou nahradit rostlinnými alternativami) a samozřejmě koření.

Mezi typické indické koření patří především zázvor, česnek, koriandr, římský kmín, skořice, hřebíček, kardamom, kurkuma, červené a zelené čili nebo hořčičné semínko. Pro rychlejší přípravu se dají koupit i hotové směsi, jako je kari, garam masala, tandoori masala a mnoho dalších.

Zasády indické kuchyně jsou ovlivněny ayurvédou, indickou naukou o těle a zdraví. Klíčová je čerstvost, dostatečná tepelná úprava, syrové jídlo v podobě salátů nebo ovoce tvoří spíše doplněk. Častou úpravou je pomalé vaření a dušení. Dbá se také na správné kombinace jídel pro optimální trávení.

Mezi klasické skupiny jídel patří sabdží (zeleninová jídla), dhál (luštěninová jídla), čatní (anglicky chutney, dochucovací omáčky ze zeleniny, ovoce a dalších ingrediencí), mezi přílohami se kromě dominantní rýže objevují také placky (čapatí, paratha, naan).

Květákové kari

Květákové kari s cizrnou

06. 03. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Květák omyjeme a rozdělíme na drobnější růžičky. Na kokosovém oleji začneme smažit na drobno nakrájenou cibulku do zlatova. Ještě do horkého oleje přidáme lžičku (celého) římského kmínu a horčičného semínka. Uvolní se … více

Indický dhál z červené čočky

Indický dhál z červené čočky

04. 04. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

V indické kuchyni je dhál synonymem pro luštěninová jídla. Dhálů existují desítky druhů. Tento z červené čočky patří mezi ty nejklasičtější. Oproti autentickému pojetí je zjednodušený pro kratší přípravu i v běžných … více

Zelo-bramborové sabdží

Zelo-bramborové sabdží

02. 07. 2019   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Na rozpáleném oleji zpěníme římský kmín. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a smažíme, dokud cibule nezezlátne. Přidáme jedně nastrouhaný zázvor a česnek, na chvíli orestujeme. Přidáme nakrájená rajčata a pokud stojíme o pálivější … více

Indické placky čapátí

Indické placky čapátí

22. 05. 2018   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Placky čápátí se používají v indické kuchyní jako přílohové pečivo. Vyzkoušejte ho k sabdží, dhálům nebo salátům. Klíčový je správný výběr mouky. V e-shopech a indických speciálkách můžete koupit pro tento účel … více

Salát z červené řepy

Salát z červené řepy

04. 01. 2015   napsal/a: Natálie Hrubá | rubrika:

Červenou řepu uvařenou ve slupce oloupeme a její 2/3 nastrouháme na hrubém struhadle, zbývající 1/3 na jemném struhadle. Během vaření řepy si připravíme čons, díky kterému koření rozvine svou chuť a uvolní … více

Zeleninové kari

Zeleninové kari

14. 09. 2014   napsal/a: Kosmetika hrou | rubrika:

Zeleninu nakrájíme na kostičky. Pokrájíme cibuli a smažíme do sklovata. Přidáme lžičku kurkumy, koriandru, lžičku kari pasty a nakrájený zázvor. Přidáme zeleninu a zalijeme vodou asi do půlky. Přidáme bobkový list a … více

Kitchari

Kitchari

08. 04. 2014   napsal/a: Kosmetika hrou | rubrika:

Do jednoho hrnce dáme vařit rýži a čočku a zalijeme 4 hrnky vody. Přidáme pokrájené rajče. V druhém hrnci rychle orestujeme cibuli a přidáme lžičku kari, koriandru a špetku chilli. Až se … více

Květák s brambory po indicku

Květák s brambory po indicku

08. 03. 2014   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Jednoduché minimalické jídlo, jehož příprava nezabere příliš času. Brambory oloupeme a pokrájíme na menší kostky, květák omyjeme a rozebereme na drobné růžičky, části košťálu pokrájíme na menší kousky. Uvaříme ve společném hrnci … více

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?