Národní kuchyň: Indická kuchyně
Indická kuchyně je velmi rozmanitá, což je pochopitelně dáno rozlehlostí země, různými etniky a skupinami druhého nejpočetnějšího národa na světě. Velká část receptů je přirozeně vegetariánská, hlavními surovinami jsou zelenina, rýže a další druhy obilovin, luštěniny, mléčné výrobky (vegani je mohou nahradit rostlinnými alternativami) a samozřejmě koření.
Mezi typické indické koření patří především zázvor, česnek, koriandr, římský kmín, skořice, hřebíček, kardamom, kurkuma, červené a zelené čili nebo hořčičné semínko. Pro rychlejší přípravu se dají koupit i hotové směsi, jako je kari, garam masala, tandoori masala a mnoho dalších.
Zasády indické kuchyně jsou ovlivněny ayurvédou, indickou naukou o těle a zdraví. Klíčová je čerstvost, dostatečná tepelná úprava, syrové jídlo v podobě salátů nebo ovoce tvoří spíše doplněk. Častou úpravou je pomalé vaření a dušení. Dbá se také na správné kombinace jídel pro optimální trávení.
Mezi klasické skupiny jídel patří sabdží (zeleninová jídla), dhál (luštěninová jídla), čatní (anglicky chutney, dochucovací omáčky ze zeleniny, ovoce a dalších ingrediencí), mezi přílohami se kromě dominantní rýže objevují také placky (čapatí, paratha, naan).
Květák omyjeme a rozdělíme na drobnější růžičky. Na kokosovém oleji začneme smažit na drobno nakrájenou cibulku do zlatova. Ještě do horkého oleje přidáme lžičku (celého) římského kmínu a horčičného semínka. Uvolní se … více
V indické kuchyni je dhál synonymem pro luštěninová jídla. Dhálů existují desítky druhů. Tento z červené čočky patří mezi ty nejklasičtější. Oproti autentickému pojetí je zjednodušený pro kratší přípravu i v běžných … více
Brambory oloupeme, pokrájíme na menší kostky (cca o hraně 2cm), osolíme, okmínujeme a vaříme, dokud nezačnou měkknout (ale musí zůstat pevné). Na kvalitním oleji smažíme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, římský kmín přidáme … více
Na rozpáleném oleji zpěníme římský kmín. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a smažíme, dokud cibule nezezlátne. Přidáme jedně nastrouhaný zázvor a česnek, na chvíli orestujeme. Přidáme nakrájená rajčata a pokud stojíme o pálivější … více
Placky čápátí se používají v indické kuchyní jako přílohové pečivo. Vyzkoušejte ho k sabdží, dhálům nebo salátům. Klíčový je správný výběr mouky. V e-shopech a indických speciálkách můžete koupit pro tento účel … více
Červenou řepu uvařenou ve slupce oloupeme a její 2/3 nastrouháme na hrubém struhadle, zbývající 1/3 na jemném struhadle. Během vaření řepy si připravíme čons, díky kterému koření rozvine svou chuť a uvolní … více
Zeleninu nakrájíme na kostičky. Pokrájíme cibuli a smažíme do sklovata. Přidáme lžičku kurkumy, koriandru, lžičku kari pasty a nakrájený zázvor. Přidáme zeleninu a zalijeme vodou asi do půlky. Přidáme bobkový list a … více
Vše rozmixujeme v mixéru do pomazánkové konzistence! Podávejte k indickým jídlům:)
Do jednoho hrnce dáme vařit rýži a čočku a zalijeme 4 hrnky vody. Přidáme pokrájené rajče. V druhém hrnci rychle orestujeme cibuli a přidáme lžičku kari, koriandru a špetku chilli. Až se … více
Jednoduché minimalické jídlo, jehož příprava nezabere příliš času. Brambory oloupeme a pokrájíme na menší kostky, květák omyjeme a rozebereme na drobné růžičky, části košťálu pokrájíme na menší kousky. Uvaříme ve společném hrnci … více
Varianta 1 – Rychlá krémová polévka z červené čočky Velice jednoduchá a sytá polévka na indický způsob, kterou uvaříte za čtvrt hodinky. Využívá největší výhodu loupané červené (a také žluté) čočky – … více