Polentové hranolky

Publikováno: 05. 10. 2017   Autor/ka: Michaela Pavlíková
Druh jídla: Přílohy
Polentové hranolky
Postup:

Křupavé i bez přemíry oleje. Takové jsou hranolky z polenty. Jejich příprava je trochu pracnější, než u bramborových hranolků, ale věřte mi, stojí to za to. Stačí uvařit 1,5 hrnku polentové (kukuřičné) mouky ve dvojnásobném množství vody (pro 2-3 osoby), s přidáním velké špetky soli.

Existují různé způsoby, jak připravit polentu – nejdříve můžete přivést vodu k varu a pak pomalu přidávat kukuřičnou mouku za neustálého míchání. Můj oblíbený postup je nechat kukuřičnu mouku přes noc namočit ve stanoveném množství vody, příští den osolit, zakrýt a přivést k varu a pak půl hodiny vařit na nejnižším plameni.

Do husté, ale stále ještě krémové polenty pak přidávám rozmarýn a šalvěj (v čerstvém nebo sušeném stavu) a 2-3 polévkové lžíce oleje. Polentu pak rozetřete na rovnoměrnou vrstvu o tloušťce 1,5 – 2 cm na pečící plech. Nechte vychladnout a nechte jej několik hodin na chladném místě či v lednici ztuhnout. Teprve potom můžeme pomocí ostrého nože nařezat hmotu na “hranolky”. Vraťte je zpět na omytý plech a protože polenta je dostatečně mastná, není nutné plech olejovat. Hranolky pečeme po dobu 45 minut při teplotě 220 °C, zhruba v polovině je otočíme, aby se po obou stranách opekli do křupavá. Vychutnejte si je s čerstvým salátem!

Tagy:
Polenta

Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníčekV online kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování i samotnému sestavení jídelníčku. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc

 

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?