Hustá zelňačka s houbami

publikováno: 19. 09. 2019   autor/ka: Pavel Ovesný
Kuchyně: Česká kuchyně
Druh jídla: Polévky
Ingredience:

250g kysaného zelí
3 velké brambory
namočené sušené houby
větší cibule
paprika (koření)
kmín
bobkový list
nové koření
200ml rostlinné smetany
olej
sůl

Postup:

Do zelňačky (na Moravě zvané také kyselice) patří podle mnohých klobása. Zelňačka bez masa ale byla za chudých časů našich babiček a pradědů docela běžná. Výbornou chuť jí totiž dodají sušené houby, které ve velkém obsahují také onu pátou, delikátní chuť umami. Přes noc anebo alespoň na pár hodin houby necháme namočit ve studené vodě – kromě lesních se šikne třeba také jidášovo ucho. Přidat můžete také lžíci sojové omáčky, která vytáhne chuť.

Oloupeme brambory a pokrájíme je na menší kostky. Cibuli nakrájíme nadrobno a ve větším hrnci ji osmažíme na oleji dozlatova. Přidáme kostky brambor a 2-3 minuty je restujeme za stálého míchání. Poté je zaprášíme paprikou a nakonec lžící hladké mouky. Lehce zahražíme, Osolíme, přidáme kmín, bobkový list a nové koření, zalijeme horkou vodou a přidáme propláchnuté kysané zelí. Vaříme, dokud brambory nezměknou.

Nakonec zahustíme rostlinnou smetanou (sojovou, ovesnou…). Báječnou konzistenci dostanete, pokud použijete tuhle domácí za pár korun. Podle hustoty polévky z ní můžeme mít i regulérní hlavní jídlo. Přílohou mohou být kromě chleba také uvařené ječné nebo pohankové kroupy.

Počet porcí:
4
Doba přípravy:
30 minut
poukaz na kurz vaření Sháníte ořechy a semínka, luštěniny nebo obiloviny? Na jednom místě je společně s těstovinami, rostlinnými oleji, ořechovými másly, sušeným ovocem a dalším pestrým výběrem zdravých potravin za férové ceny najdete v e-shopu Grizly.cz.
zjisti víc

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?