Staročeský houbový kuba

Publikováno: 30. 03. 2018   Autor/ka: Pavel Ovesný
Kuchyně: Česká kuchyně
Druh jídla: Hlavní chody
Staročeský houbový kuba
Ingredience:

500 g ječných krup
lesní houby (čerstvé nebo sušené a přes noc namočené) – alternativa – shitake
2 větší cibule
3 stroužky česneku
olivový olej
kmín (drcený i v celku)
houbové koření (rozemleté sušené houby)
sůl
pepř
majoránka

Postup:

Balíček krup propláchneme, vložíme do hrnce se studenou vodou, osolíme a vaříme zhruba půl hodiny, kdy jsou kroupy tak akorát. Necháme je ještě pár minut dojít a zcedíme. Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme mletý kmín a na plátky nakrájené houby, ze kterých necháme vydusit přebytečnou vodu. Pekáček nebo zapékací mísu vymažeme olejem (v tradičním receptu pochopitelně figurovalo sádlo, kromě něj je však recept zcela veganský), smícháme v něm kroupy s houbami, opepříme, osolíme a přidáme rozetřený nebo jemně nastrouhaný česnek a majoránku. Kubu vložíme do trouby a necháme cca 30 minut zapéct.

II. rychlejší varianta (bez pečení)
Uvaříme kroupy stejně jako v prvním případě, ale už dříve, aby bylo hotové před druhým krokem. Na přípravu hub zvolíme hlubokou pánev, necháme zezlátnout cibulku, přidáme houby, mletý kmín, houbové koření a zlehka podlejeme. Necháme chvilku houby dusit a vypařit trochu vody. Přidáme kroupy, průběžné mícháme a necháme chuť houbového vývaru natáhnout do krup. Většina vody by se měla vypařit, aby byl kuba jenom lehce vlhký, dochutíme česnekem, pepřem a majoránkou a můžeme servírovat. Jako obloha se hodí okurek nebo kysané zelí.

remoska-banner.png

Počet porcí:
4 porce
Doba přípravy:
1 hodina
poukaz na kurz vaření Sháníte ořechy a semínka, luštěniny nebo obiloviny? Na jednom místě je společně s těstovinami, rostlinnými oleji, ořechovými másly, sušeným ovocem a dalším pestrým výběrem zdravých potravin za férové ceny najdete v e-shopu Grizly.cz.
zjisti víc

 

 

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?