Druh jídla: Polévky

Vegetariánské a veganské polévky nemusí být jen ze zeleninové vývary a krémy. Nabízí se také luštěniny, houby a mnoho dalších surovin. V zimě se obzvláště hodí husté hrstkovky nebo silné vývary se zavářkou, v létě jsou naopak příjemnější lehké polévky se spoustou sezónní zeleniny. Inspirujte se našimi recepty na zdravé polévky.

květáková polévka

Krémová květáková polévka

01. 07. 2021   napsal/a: Alena Teclová | druh jídla: Polévky

Nejprve si připravte veškerou zeleninu. Květák rozdělte na malé růžičky, mrkev, petržel a bramboru pokrájejte na menší kousky. Zeleninu potom přemístěte na plech, přidejte cizrnu, posypejte směsí koření a zalijte olejem. Pečte … více

Thajská rajčatová polévka

Thajská rajčatová polévka

02. 05. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Polévky

Přejedla se vám běžná rajčatová polévka? Stačí přidat pár dalších ingrediencí a posunete ji o úroveň výše. Tato pikantnější thajská verze se obzvláště hodí do zimních měsíců, díky zázvoru a chilli pastě … více

Fazolová polévka

Fazolová polévka

10. 04. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Polévky

Fazole namočíme přes noc do studené vody. Před vařením vodu slijeme, doplníme čerstvou a vaříme se saturejkou nebo mořskými řasami (ty zmírňují nadýmání) do měkka (podle velikosti fazolí 70 – 90 minut). … více

Pórkový krém

Pórkový krém

01. 04. 2021   napsal/a: Lenka Špaček | druh jídla: Polévky

Na oleji orestujte nakrájenou cibulku a bílou část pórku, jakmile směs začne chytat zlatavou barvu, přidejte očištěné a pokrájené brambory, zelenou část pórku a ještě chvíli opékejte. Poté zalijte vývarem, osolte, opepřete … více

Žampiónová krémová polévka

Žampiónová krémová polévka

13. 03. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Polévky

Nejprve si připravíme domácí rostlinnou smetanu: půl hrnku ovesných vloček a půl hrnku kvalitního strouhaného kokosu zalejeme přes noc hrnkem studené vody (rychlou alternativou je zalití vřící vodou a bobtnání cca 10 … více

Špenátová polévka

Špenátová polévka

28. 04. 2020   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Polévky

Tato krémová polévka vás překvapí lehkostí a lahodnou chutí. Zvláště pokud použijete čerstvý špenát a dobrou smetanu. Čerstvý špenát očistěte a omyjte od zbytků hlíny. Pokud máte mražený sekaný salát, nechte jej … více

Boršč z červené řepy

Boršč z červené řepy

17. 04. 2020   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Polévky

Boršč pochází z Ukrajiny, rozšířil se ale také do dalších slovanských zemí. Má dnes mnoho variant. My si ukážeme boršč bez masa, za to s kysanou červenou řepou, která dá polévce ten … více

Hrstková čočková polévka

Hrstková čočková polévka

02. 03. 2020   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Polévky

Obecně do hrstkových polévek dáváme suroviny, jejichž namáčení a vaření trvá přibližně stejnou dobu. U loupaných čoček spíše vločky nebo pohanku, u neloupaných čoček a loupaného hrachu ječné kroupy, bezpluchý oves nebo … více

Hustá bramboračka s houbami

Hustá bramboračka s houbami

29. 09. 2019   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Polévky

Sušené houby zalijeme studenou vodou a necháme alespoň půl hodiny nabobtnat. Oloupeme brambory a pokrájíme je na menší kostky, mrkev a petržel očistíme. V hrnci necháme na oleji sesklovatět nadrobno pokrájenou cibuli. … více

Hustá zelňačka s houbami

19. 09. 2019   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Polévky

Do zelňačky (na Moravě zvané také kyselice) patří podle mnohých klobása. Zelňačka bez masa ale byla za chudých časů našich babiček a pradědů docela běžná. Výbornou chuť jí totiž dodají sušené houby, … více

Vaříte dokola stále stejné recepty? Pronikněte do tajů rostlinné stravy. Přijďte ochutnat nové suroviny a chutě na kurzy veganského vaření. Vybrat si můžete Veganské vaření - seitan, tempeh a spol. či kurz Luštěniny v receptech světových kuchyní. Kurzy se konají o víkendech v malé skupině v domáckém prostředí v Řevnicích u Prahy. Zjistěte víc
Polévka z medvědího česneku

Polévka z medvědího česneku

17. 04. 2019   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Polévky

Medvědí česnek opláchněte a nechejte okapat. Na menším množství oleje zpěňte na měsíčky pokrájenou cibuli, dokud nezměkne. Přidejte listy medvědího česneku, podle velikosti případně překrojené napůl. Nechejte jej podusit několik minut na … více

Hrášková krémová polévka

Hrášková krémová polévka

30. 03. 2018   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Polévky

Na oleji osmažce nadrobno nakrájenou cibuli (alternativně můžete využít pórek). Jakmile začne zlátnout, přidejte jedno balení mraženého hrášku a zalijte a) zeleninovým vývarem nebo b) horkou vodou se zeleninovým bujónem tak, aby … více

Brokolicová krémová polévka

Brokolicová krémová polévka

26. 03. 2018   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Polévky

Na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli. Jakmile začne zlátnou, krátce orestujeme na růžičky rozebranou brokolici a oloupané a na menší kostky pokrájené brambory (ideální poměr je 2:1). Zalejeme vodou, aby byla zelenina … více

Polévka z červené řepy

Polévka z červené řepy

19. 03. 2018   napsal/a: Michaela Pavlíková | druh jídla: Polévky

Chcete-li polévku připravit, nejprve orestujte nakrájenou cibuli v hrnci s malým množstvím sezamového oleje a špetkou soli. Přidejte nakrájenou mrkev, dýni hokkaidó, petržel, červenou řepu a malý kousek jablka – pohrávejte si … více

Mrkvová polévka

Mrkvová polévka

26. 05. 2017   napsal/a: redakce | druh jídla: Polévky

Na oleji osmahneme na drobno nakrájenou cibuli. Přidáme na kolečka nakrájenou mrkev. Zalijeme vodou a uvaříme. Po dovaření rozmixujeme, ochutíme petrželkou.

Batáto-hrušková polévka

Batáto-hrušková polévka

14. 01. 2017   napsal/a: Michaela Pavlíková | druh jídla: Polévky

V hrnci jsem zahřála lžíci oleje a nejprve přidala nakrájenou cibuli, mrkev a celer a orestovala. Po pár minutách jsem přidala sladké brambory, hrušku a tymián a za občasného míchání lehce osmažila … více

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?