Druh jídla: Polévky

Vegetariánské a veganské polévky nemusí být jen ze zeleninové vývary a krémy. Nabízí se také luštěniny, houby a mnoho dalších surovin. V zimě se obzvláště hodí husté hrstkovky nebo silné vývary se zavářkou, v létě jsou naopak příjemnější lehké polévky se spoustou sezónní zeleniny. Inspirujte se našimi recepty na zdravé polévky.

Dršťková polévka z hlívy ústřičné

Dršťková polévka z hlívy ústřičné

18. 05. 2022   napsal/a: Kristýna Petričková | rubrika:

V hrnci na trošce oleje necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme na proužky nakrájenou bílou papriku. Společně restujeme do zezlátnutí cibule. Přisypeme nadrobno nakrájený česnek. Promícháme. Přidáme tři bobkové listy, půl lžičky … více

květáková polévka

Krémová květáková polévka

01. 07. 2021   napsal/a: Alena Teclová | rubrika:

Nejprve si připravte veškerou zeleninu. Květák rozdělte na malé růžičky, mrkev, petržel a bramboru pokrájejte na menší kousky. Zeleninu potom přemístěte na plech, přidejte cizrnu, posypejte směsí koření a zalijte olejem. Pečte … více

Thajská rajčatová polévka

Thajská rajčatová polévka

02. 05. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Přejedla se vám běžná rajčatová polévka? Stačí přidat pár dalších ingrediencí a posunete ji o úroveň výše. Tato pikantnější thajská verze se obzvláště hodí do zimních měsíců, díky zázvoru a chilli pastě … více

Fazolová polévka

Fazolová polévka

10. 04. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Fazole namočíme přes noc do studené vody. Před vařením vodu slijeme, doplníme čerstvou a vaříme se saturejkou nebo mořskými řasami (ty zmírňují nadýmání) do měkka (podle velikosti fazolí 70 – 90 minut). … více

Pórkový krém

Pórkový krém

01. 04. 2021   napsal/a: Lenka Špaček | rubrika:

Na oleji orestujte nakrájenou cibulku a bílou část pórku, jakmile směs začne chytat zlatavou barvu, přidejte očištěné a pokrájené brambory, zelenou část pórku a ještě chvíli opékejte. Poté zalijte vývarem, osolte, opepřete … více

Dýňová polévka s kokosovým mlékem

Dýňová polévka s kokosovým mlékem

29. 03. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Ve sklepě jsem objevil poslední loňské zásoby dýni z podzimu. Recept na dýňovou poléku už na Vegmanii mám, tak jsem tento udělal exotičtější díky přidání kari koření a kokosového mléka, které skvěle … více

Žampiónová krémová polévka

Žampiónová krémová polévka

13. 03. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Nejprve si připravíme domácí rostlinnou smetanu: půl hrnku ovesných vloček a půl hrnku kvalitního strouhaného kokosu zalejeme přes noc hrnkem studené vody (rychlou alternativou je zalití vřící vodou a bobtnání cca 10 … více

Špenátová polévka

Špenátová polévka

28. 04. 2020   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Tato krémová polévka vás překvapí lehkostí a lahodnou chutí. Zvláště pokud použijete čerstvý špenát a dobrou smetanu. Čerstvý špenát očistěte a omyjte od zbytků hlíny. Pokud máte mražený sekaný salát, nechte jej … více

Boršč z červené řepy

Boršč z červené řepy

17. 04. 2020   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Boršč pochází z Ukrajiny, rozšířil se ale také do dalších slovanských zemí. Má dnes mnoho variant. My si ukážeme boršč bez masa, za to s kysanou červenou řepou, která dá polévce ten … více

Hrstková čočková polévka

Hrstková čočková polévka

02. 03. 2020   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Obecně do hrstkových polévek dáváme suroviny, jejichž namáčení a vaření trvá přibližně stejnou dobu. U loupaných čoček spíše vločky nebo pohanku, u neloupaných čoček a loupaného hrachu ječné kroupy, bezpluchý oves nebo … více

Hustá bramboračka s houbami

Hustá bramboračka s houbami

29. 09. 2019   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Sušené houby zalijeme studenou vodou a necháme alespoň půl hodiny nabobtnat. Oloupeme brambory a pokrájíme je na menší kostky, mrkev a petržel očistíme. V hrnci necháme na oleji sesklovatět nadrobno pokrájenou cibuli. … více

Hustá zelňačka s houbami

19. 09. 2019   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Do zelňačky (na Moravě zvané také kyselice) patří podle mnohých klobása. Zelňačka bez masa ale byla za chudých časů našich babiček a pradědů docela běžná. Výbornou chuť jí totiž dodají sušené houby, … více

Vaříte dokola stále stejné recepty? Pronikněte do tajů rostlinné stravy. Přijďte ochutnat nové suroviny a chutě na kurzy veganského vaření. Vybrat si můžete Veganské vaření - seitan, tempeh a spol. či kurz Luštěniny v receptech světových kuchyní. Kurzy se konají o víkendech v malé skupině v domáckém prostředí v Řevnicích u Prahy. Zjistěte víc
Polévka z medvědího česneku

Polévka z medvědího česneku

17. 04. 2019   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Medvědí česnek opláchněte a nechejte okapat. Na menším množství oleje zpěňte na měsíčky pokrájenou cibuli, dokud nezměkne. Přidejte listy medvědího česneku, podle velikosti případně překrojené napůl. Nechejte jej podusit několik minut na … více

Hrášková krémová polévka

Hrášková krémová polévka

30. 03. 2018   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Na oleji osmažce nadrobno nakrájenou cibuli (alternativně můžete využít pórek). Jakmile začne zlátnout, přidejte jedno balení mraženého hrášku a zalijte a) zeleninovým vývarem nebo b) horkou vodou se zeleninovým bujónem tak, aby … více

Brokolicová krémová polévka

Brokolicová krémová polévka

26. 03. 2018   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli. Jakmile začne zlátnou, krátce orestujeme na růžičky rozebranou brokolici a oloupané a na menší kostky pokrájené brambory (ideální poměr je 2:1). Zalejeme vodou, aby byla zelenina … více

Polévka z červené řepy

Polévka z červené řepy

19. 03. 2018   napsal/a: Michaela Pavlíková | rubrika:

Chcete-li polévku připravit, nejprve orestujte nakrájenou cibuli v hrnci s malým množstvím sezamového oleje a špetkou soli. Přidejte nakrájenou mrkev, dýni hokkaidó, petržel, červenou řepu a malý kousek jablka – pohrávejte si … více

Mrkvová polévka

Mrkvová polévka

26. 05. 2017   napsal/a: redakce | rubrika:

Na oleji osmahneme na drobno nakrájenou cibuli. Přidáme na kolečka nakrájenou mrkev. Zalijeme vodou a uvaříme. Po dovaření rozmixujeme, ochutíme petrželkou.

pikantní polévka z bílých fazolí

Jemně pikantní polévka z bílých fazolí

29. 01. 2017   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Bílé fazole namočíme přes noc, vodu vylejeme, přidáme čerstvou a uvaříme je do měkka (mohou být až lehce rozvařené). Na oleji necháme zesklovatět cibuli pokrájenou na proužky, přidáme na proužky nakrájenou papriku … více

Batáto-hrušková polévka

Batáto-hrušková polévka

14. 01. 2017   napsal/a: Michaela Pavlíková | rubrika:

V hrnci jsem zahřála lžíci oleje a nejprve přidala nakrájenou cibuli, mrkev a celer a orestovala. Po pár minutách jsem přidala sladké brambory, hrušku a tymián a za občasného míchání lehce osmažila … více

Polévka s adzuki a kukuřicí

Polévka s adzuki a kukuřicí

14. 08. 2016   napsal/a: Michaela Pavlíková | rubrika:

Tuto polévku jsem vyzkoušela poté, co mi doma zbyly uvařené fazole adzuki a přemýšlela jsem, co s nimi. V hrnci jsem na lžíci oleje nechala zlehka zesklovatět na měsíčky pokrájenou cibuli. Přidala … více

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?