Domácí rostlinná smetana

Publikováno: 02. 03. 2017   Autor/ka: Pavel Ovesný
Druh jídla: Nápoje
Domácí rostlinná smetana
Ingredience:

1/2 hrnku ovesných vloček
1/2 hrnku kvalitního strouhaného kokosu
2 hrnky vody

Postup:

Strouhaný kokos a ovesné vločky by doma měla mít každá správná hospodyňka. Patříte mezi ně? Pak máte všechno potřebné na domácí rostlinnou smetanu, kterou pořídíte do pár minut za pár korun. Stačí vločky s kokosem (nejradši mám ten Bio od Country Life, je pěkně „mastný“, tuctový supermarketový příliš vůně a chuti neudělá) smíchat v poměru 1:1, zalít je zhruba stejným objemem vody a nechat nabobtnat. Nejlépe přes noc, ale na rychlé použítí stačí s horkou vodou pár minut. Pak je rozmixujte a prožeňte přes cedník nebo plátýnko. A rostlinná smetana je na světě. Díky škrobu na ohni krásně houstne a kokos jí dodává plnotučnou chuť. Pokud vám zbude, uložte ji v lednici. Zatím mám vyzkoušeno, že vydrží zhruba dva dny.

Tipy:

  • experimentujte s různými poměry vloček, kokosu a vody a najděte si svoji optimální hustotu a chuť
  • vyzkoušejte místo ovsa jinou surovinu – bezlepkovou variantu vykouzlíte s pohankou
  • rozmixovaný zbytek se dá využít do kaší – přidejte vodu, rozinky, nechte přes noc nabobtnat a ráno ohřejte
  • k dochucení se výborně hodí kávová lžička lahůdkové droždí – v případě omáčky bude smetanová iluze takřka dokonalá
Doba přípravy:
5 minút + namáčení
Online kurz Rostlinný jídelníček Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy
V online kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování i samotnému sestavení jídelníčku. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc

 

 

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?