Boršč z červené řepy

Publikováno: 17. 04. 2020   Autor/ka: Pavel Ovesný
Druh jídla: Polévky
Boršč z červené řepy
Ingredience:

2 velké cibule
2 nakrájené mrkve
3 větší brambory, nakrájené na kostky
200g kysané červené řepy
1,5 l vody
olej, sůl, kmín

Postup:

Boršč pochází z Ukrajiny, rozšířil se ale také do dalších slovanských zemí. Má dnes mnoho variant. My si ukážeme boršč bez masa, za to s kysanou červenou řepou, která dá polévce ten správný šmrnc.

Jak řepu zfermentujeme? Očistíme si a oloupeme si řepy podle velikosti kvasné nádoby. Nastrouháme je nahrubo a prosolíme (na 0,5 kg řepy čajovou lžičku soli). Důkladně umytýma rukama řepu mačkáme, dokud nepustí dostatečné množství šťávy. Počítejte s tím, že budete mít pěkné zbarvené ruce.

Řepu pak napěchujeme do sklenice nebo kvasné nádoby a zalijeme šťávou tak, aby byla celá ponořená. Necháme kvasit při pokojové teplotě 5 – 7 dní (v létě kratší dobu, v zimě delší). Průběžně ochutnáváme čistou vidličkou a až jsme s chutí spokojeni, řepu přemístíme do lednice, kde vydrží i několik týdnů. Tu pak můžeme využít právě na boršč.

Rychlejší, ale méně chutnější alternativou, je použítí čerstvé červené řepy a okyselení polévky octem.

Cibuli oloupeme, pokrájíme na drobno a v hrnci ji na oleji osmahneme do zlatova. Přidáme mrkev a brambory, krátce je orestujeme, přidáme lžičku kmínu, promícháme a necháme jej rozvonět. Přidáme červenou řepu a zalijeme vše jeden a půl litrem horké vody. Vaříme zhruba půl hodiny. Nejlépe boršč chutná odleželý alespoň půl dne. Zjemnit ho můžete (rostlinnou) kysanou smetanou či jogurtem.

Počet porcí:
3-4 porce
Doba přípravy:
40 minut

Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníčekV online kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování i samotnému sestavení jídelníčku. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc

 

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?