Zapečené těstoviny s houbami, špenátem a tempehem

Publikováno: 27. 08. 2019   Autor/ka: Pavel Ovesný
Druh jídla: Hlavní chody
Zapečené těstoviny s houbami, špenátem a tempehem
Ingredience:

1 balení těstovin (kolínka, vrtulky)
1/2 balíčku veganského sýra vhodného pro zapékání

1 balení mraženého špenátu (500g)
větší cibule
1 balíček uzeného tempehu
1 menší miska dušených hub

1 lžíce luštěninové mouky
3 stroužky česneku
špetka pepře
2 lžíce lahůdkového droždí

Postup:

Nevíte, kam s přebytkem lesních hub? Vyzkoušejte tento recept, který zabere o něco více času a čistého nádobí, ale zase nedá tolik práce.

Pokud máme čestvý špenát a houby, nejdříve je podlejeme trochou vody a každé zvlášť udusíme na pánvi nebo v nepřilnavém hrnci, dokud neztratí větší část objemu. Já jsem využil již podušené houby a mražený špenát, když jsem nechal roztopit. Špenát dochutíme solí, pepřem, rozetřeným nebo najemno nastrouhaným česnekem a lahůdkovým droždím. Těstoviny vložíme do vřící osolené vody a uvaříme al dente. Po zcezení do horkých těstovin nastrouháme půlku veganského sýra a přidáme lžíci luštěninové mouky (já jsem použil cizrnovou), která poslouží jako vhodné pojivo.

Zapečené těstoviny s houbami, špenátem a tempehem

Mezitím si na pánvi na dvou lžicích řepkového oleje orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Jakmile začne sklovatět, přidáme na drobné kostky pokrájený uzený tempeh a opékáme společně, dokud cibule nezačne zlátnout. Přidáme ochucený špenát a houby a promícháme vše dohromady. Tuto směs pak zamícháme do těstovin, přemístíme do remosky nebo zapékací misky a pečeme na 180°C zhruba 25 minut, dokud se na povrchu nevytvoří křupavá krusta.

Před podáváním necháme cca 10 minut vychladnout odklopené, aby se vypařila přebytečná pára. Zapečené těstoviny pak budou soudržnější. Podáváme bohatě obložené zeleninou.

remoska-banner.png

Počet porcí:
3-4
Doba přípravy:
1 hodina

Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníčekV online kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování i samotnému sestavení jídelníčku. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc

 

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?