Mac and Cheese z pečeného batátu

Publikováno: 09. 10. 2023   Autor/ka: Kristýna Petričková
Kuchyně: Bezmasá jídla
Druh jídla: Hlavní chody
Ingredience:

1 balíček těstovin (kolínek)
1 hrnek kešu ořechů – přes noc namočíme do studené vody
zelenina – jeden větší batát, dvě mrkve, dvě červené cibule, jednu až dvě červené papriky, pět stroužků česneku
lahůdkové droždí
citronová šťáva
olivový olej
sůl, pepř
balíček marinovaného nebo uzeného tofu
hrst kešu ořechů – plochou stranou nože na prkýnku nadrtíme
na ozdobu polníček

Postup:
  1. Batát oloupeme a nakrájíme na kostky. Stejně tak ostatním zeleninu – mrkev, cibuli, červenou papriku. Stroužky česneku jen oloupeme a necháme vcelku. Vše vložíme do misky, zakápneme olivovým olejem, osolíme, opepříme a promícháme. Rozložíme na plech na pečící papír a vložíme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme 30 minut.
  2. Mezitím si uvaříme ve vroucí osolené vodě kolínka a (než je scedíme) dáme si stranou hrnek vody, ve které se vařily.
  3. Namočené kešu ořechy vložíme od mixéru a spolu s vodou z těstovin, lahůdkovým droždím a citronou šťávou rozmixujeme. K této směsi přidáme upečenou zeleninu a mixujeme dokud nebude omáčka krásně hladká.
  4. Tofu nakrájíme na malé kostičky, které na trošce oleje na pánvi osmahneme ze všech stran dozlatova.
  5. Omáčku smícháme s těstovinami a na talíři ozdobíme opečeným tofu, nadrcenými kešu ořechy a polníčkem.

Dobrou chuť 💚

Počet porcí:
4 porce
Doba přípravy:
40 minut

Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníčekV online kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování i samotnému sestavení jídelníčku. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc

 

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?