Krémové dýňové rizoto

Publikováno: 27. 09. 2023   Autor/ka: Kristýna Petričková
Kuchyně: Zeleninová jídla
Druh jídla: Hlavní chody
Ingredience:

400 g rýže arborio ( = italská kulatozrnná rýže)
1 ks dýně hokaido
1 balení uzeného tempehu
1 l zeleninového vývaru
1 ks větší cibule
3 stroužky česneku
150 ml sójové smetany
olivový olej
sůl
trochu kvalitní sójové omáčky a agávového sirupu (smícháme v hrnečku dohromady)
rukola na ozdobení

Postup:
  1. Zapneme si troubu na 180°.
  2. Dýni hokaido neloupeme, pouze ji umyjeme a překrojíme napůl. Lžící vydlabeme měkký vnitřek a dýni rozkrájíme i se slupkou na kostky. Rozprostřeme na plech vyloženým pečícím papírem, pokapeme olivovým olejem a posolíme. Dáme péct do předehřáté trouby dozlatova (trvá to cca 20 minut).
  3. Do hluboké pánve dáme na trochu oleje restovat česnek a cibulku pokrájenou nadrobno. Jakmile začne cibulka s česnekem zlátnout, přisypeme rýži a vše společně 2 minuty restujeme.
  4. Podlijeme cca pětinou připraveného zeleninového vývaru, zamícháme a ztlumíme plamen na polovinu. Jakmile se vývar vyvaří, přilijeme další část a opět zamícháme. Takto pokračujeme až do změknutí rýže. Trvá to zhruba 20 – 25 minut.
  5. Jakmile je rýže hotová, dýně již bude také upečená. Vyndáme plech z trouby a polovinu přendáme do mísy (druhou polovinu si necháme na ozdobení rizota). Ponorným mixérem rozmixujeme. Toto dýňové pyré vmícháme do rýže.
  6. Přilijeme sójovou smetanu a ještě minutku povaříme. Rizoto bude krásně krémové i bez smetany díky škrobu v rýži arborio. Takže pokud smetanu nemáte, vůbec to v tomto případě nevadí.
  7. Na druhé pánvičce si osmahneme tempeh pokrájený na malé kousky dozlatova. Poté vypneme plotýnku a tempeh zalijeme troškou sójové omáčky s agávovým sirupem. Zamícháme, aby omáčka obalila každý kousíček a servírujeme!
  8. Rizoto na talíři ozdobíme kostičkami upečené dýně, tempehovou slaninkou a posypeme například rukolou.

Dobrou chuť.. 😊

Počet porcí:
4 porce
Doba přípravy:
35 minut

Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníčekV online kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování i samotnému sestavení jídelníčku. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc

 

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?