Fermentace

Fermentace je jedním z nejstarších postupů zpracování potravin. Kromě přirozené konzervace zlepšuje chuťové vlastnosti a stravitelnost. Fermentované potraviny také osídlením střev prospěšnými bakteriemi posilují přirozenou imunitu organismu.

Kokosový jogurt

Hustý kokosový jogurt

12. 05. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Zkoušeli jste dělat domácí jogurt z kokosového mléka? Asi vás překvapilo, že nezhousnul. Z mé zkušenosti totiž jediné z rostliných mlék, které fermentací zaručeně zhoustne, je to sójové (má totiž větší podíl … více

Rejuvelac

Rejuvelac

31. 03. 2019   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika: Potraviny

Rejuvelac je nápoj z prokvašeného naklíčeného obilí. Jeho chuť není nijak výrazná, ale může být vhodným startérem pro výrobu fermentovaného ořechového sýru nebo obilné kaše. Jak rejuvelac připravit? Využít můžete většinu běžných … více

tempeh

Tempeh

24. 03. 2017   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika: Potraviny

Zatímco v oblasti Indonésie platí za tradiční jídlo, v Česku je tempeh potravinou poměrně neznámou. V širším povědomí je znám především mezi vegetariány a vegany, k sehnání je pak většinou pouze v specializovaných obchodech se zdravou výživou. Základem tempehu jsou podobně jako u tofu sójové boby. V tempehu jsou ovšem zastoupeny v celistvém tvaru, díky fermentaci prorostlé ušlechtilou plísní (například podobně jako u hermelínu). Tempeh je možné vyrobit i v domácích podmínkách s pomocí fermentačního činidla.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?