Tofu steak s pepřovou omáčkou

Publikováno: 21. 09. 2023   Autor/ka: Kristýna Petričková
Kuchyně: Bezmasá jídla
Druh jídla: Hlavní chody
Ingredience:

800g malých brambor
1 větší cibule
2 stroužky česneku, event. sušený česnek
sůl, čerstvě mletý pepř, sušená petrželka
500g mražených fazolových lusků
3 – 4 balíčky marinovaného tofu
kvalitní sójová omáčka (např. Tamari)
agávový sirup
trošku citronové šťávy
olej
veganské máslo (např. Alsan)
250ml rostlinné smetany (použila jsem sójovou od Alpro)
1 – 2 hrnky sójového mléka
nakládaný zelený pepř

lahůdkové droždí

na ozdobu oblíbenou zelenou bylinku

Postup:
  1. Toto jídlo se skládá ze 4 komponentů, které si postupně připravíme. Začneme bramborami, které neloupeme, pouze je umyjeme. Vložíme do hrnce, zalijeme vodou a osolíme lžičkou soli. Přivedeme k varu, poté plamen ztlumíme a vaříme 10 minut. Scedíme a dáme prozatím stranou (těsně před servírováním je na pánvi na másle orestujeme).
  2. Nyní si připravíme pepřovou omáčku – na másle necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Jakmile se nám rozvoní, lehce osolíme, opepříme čerstvě mletým pepřem, zasypeme několika lžícemi lahůdkového droždí a zalijeme hrnečkem sójového mléka. Necháme chvilku provařít. Poté směs rozmixujeme v mixéru.
  3. V hlubší pánvi nebo v menším hrnci na troše másla orestujeme zelený nakládaný pepř (řídím se heslem 1 zarovnaná čajová lžička na 1 porci omáčky). Poté zalijeme rozmixovanou směsí z kroku 2 a přilijeme sójovou smetanu. Necháme 5 – 10 povařit, aby se omáčka zredukovala (pokud je moc hustá – přilijeme trochu sójového mléka, pokud naopak příliš řídká – přisypeme lahůdkové droždí). Poté dochutíme cca 1 lžící sójové omáčky a 1 lžičkou citronové šťávy.
  4. Omáčku dáme stranou a orestujeme si na másle zelené fazolky, stačí jim 3 minutky. Chceme, aby zůstaly křupavé. Lehce je osolíme.
  5. Na trošce másla si také orestujeme uvařené brambory. Posypeme sušenou petrželkou, můžeme lehce osolit (záleží jak máme slanou omáčku).
  6. Poslední nám zbývá připravit steaky – každé tofu si podélně rozkrojíme a pak ještě šikmo. Z jednoho balíčku tedy budeme mít 4 trojúhelníky. Na trošce rozehřátého oleje tofu osmažíme z obou stran dozlatova (tip: pokud máte doma gril pánev se zvlněným dnem, použijte ji – tofu lépe vypadá s těmi upečenými proužky). Poté vypneme sporák a obě strany každého steaku postupně mašlovačkou pomažeme směsí sójové omáčky + agávového sirupu. Už nepečeme, sójová omáčka by se nám na tofu spálila. Rovnou servírujeme.
  7. Brambory na talíři posypeme čerstvými bylinkami. Nebo, v mém případě, nasekanými špenátovými listy. Můžeme také talíř kolem dokola na ozdobu posypat čerstvě namletým pepřem.

 

Dobrou chuť.. 😊

Počet porcí:
4 porce
Doba přípravy:
30 min

Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníčekV online kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování i samotnému sestavení jídelníčku. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc

 

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?