Segedínský guláš

recept přidal/a: Pavel Ovesný
Veganský segedín
Ingredience: 

1 balení ďobáčků (nebo balíček sojového masa)
1 balení kysaného zelí
2 cibule
červená paprika, pálivá červená paprika
lahůdkové droždí
kmín, bobkový list, pepř, sůl

verze s tempehem
větší cibule, balíček kysaného zelí, balíček uzeného tempehu, sladká a pálivá paprika, bobkový list, nové koření, sójová omáčka nebo zeleninový bujón, hladká mouka na zahuštění, rostlinná smetana

Postup: 

Segedínský guláš bez masa? Máme pro vás hned tři varianty - se sójovým masem, dobáčky anebo uzenám tempehem a bramborovým knedlíkem. Rostlinnou smetanu jsem použil domácí rostlinnou, ale můžete využít kupovanou. A pokud si vystačíte s vegetariánskou verzí, stačit vám bude běžná zakysaná smetana

Segedinský guláš se sójovým masem

Sójové kostky povaříme s kořením a sójovou omáčkou 20 minut. Necháme je okapat a vymačkáme z nich přebytečnou vodu (ultimární návod, jak připravit sójové maso, aby chutnalo). Na oleji osmažíme cibuli, jakmile začne zlátnout, přidáme 2 polévkové lžíče sladké a jednu pálivé papriky, promícháme, lehce zaprášíme hladkou moukou, opět promícháme a podlijeme horkou vodou. Přidáme bobkový list, nové koření a ochutíme sójovou omáčkou nebo zeleninovým bujónem.

Vložíme sójové kostky a propláchnuté kysané zelí a dusíme, dokud zelí nezměkne. Vyjmene bobkový list a nové koření, zahustíme sójovou smetanou, podle chuti okyselíme. K zahuštění je také možné použít vločky lahůdkové droždí, guláš pak dostane osobitější chuť. Podáváme nejlépe s (celozrným) knedlíkem či vařenými bramborami.

Segedinský guláš s ďobáčky

Cibuli nakrájíme nadrobno a smažíme na oleji dozlatova. Poté přidáme ďobáčky. Neznáte je? Dobáčky jsou nudličky sojového masa od firmy Kalma, v tomto případě není z mouky, ale z celých bobů, takže ho najdete v lednicích zdravých výživ, je chuťově i výživově lepší. Krátce je orestujeme s cibulí a přidáme i všechno koření - lžičku papriky, půl lžičky kmínu, 2 bobkové listy, sůl a pepř. Krátce zasmažíme, zamícháme a hned zalijeme horkou vodou. Přidáme pokrájené a propláchnuté zelí a dusíme asi 20 minut. Na konci zalijeme rostlinnou smetanou, přidáme lžíci lahůdkového droždí a necháme krátce provařit dohromady.

Segedínský guláš s tempehem

Tempehový segedinský guláš

Na oleji osmažíme dozlatohněda cibuli, přidáme na kostky nakrájený uzený tempeh (oproti sójovému masu je tučnější a „pustí šťávu“). Po dvou minutách společného restování vše okořeníme 2 čajovými lžičkami sladké a jednou pálivé papriky, promícháme, lehce zaprášíme hladkou moukou, opět promícháme, podlijeme horkou vodou, přidáme bobkový list, nové koření a ochutíme solí nebo zeleninovým bujónem. Vložíme propláchnuté kysané zelí a dusíme, dokud zelí nezměkne. Vyjmene bobkový list a nové koření, zahustíme sójovou smetanou a případně dochutíme kvalitní sójovou omáčkou. Podáváme nejlépe s (celozrným) knedlíkem.

Počet porcí: 
2 porce
Doba přípravy: 
30 minut
Chutnalo vám?: 
Pronikněte za 3 hodiny do tajů rostlinné stravy? V kurzu Veganství pro zelenáče se s vámi podělím o praktické tipy a postupy, jak se stravovat pestře a chutně. Živý online kurz můžete sledovat z pohodlí svého domova a přímo se ptát na mé zkušenosti z 13 let veganské praxe.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?