Soba nudle s tempehem a zelím

Publikováno: 02. 01. 2022   Autor/ka: Pavel Ovesný
Druh jídla: Hlavní chody
Nudle soba s tempehem, kysaným zelím a zkaramelizovanou cibulkou
Ingredience:

1 balení nudlí soba (300 g)
balíček uzeného nebo smaženého tempehu
200 g kysaného zelí
sůl, pepř, lahůdkové droždí

2 lžíce rostlinného oleje
2 větší cibule
1 lžička třtinového cukru
1 lžička ume octa (můžeme použít i rýžový nebo jablečný a podle chuti přidat trochu soli)

Postup:

Nudle soba se chutí přibližují haluškům či chlupatým knedlíkům. Proč je tedy nevyužít v báječné kombinaci s tempehovou “slaninkou”, kysaným zelím a lahůdkovým droždím?

Cibuli pokrájíme na půlměsíčky a necháme pozvolna smažit na oleji. Občas ji promícháme a zaměříme se na přípravu nudlí. V hrnci necháme uvařit vodu, osolíme ji a uvaříme v ní nudle soba podle návodu. Stačí je provařit 3 minuty a po chvíli odstátí zcedit. Mezitím pokrájíme tempeh na menší kostky.

Cibule už bude pravděpodobně zlátnout. Přidáme lžičku třtinového cukru, chvílí společně osmahneme a přidáme lžičku ume octa. Ten se postará o báječnou slano-kyselou chuť cibulky. Počkáme několik dalších minut, dokud se tekutina neodpaří. Cibulku zatím přemístíme na talíř a přebytečný olej necháme odkapat na pánev.

Na ní za občasného míchání ohřejeme tempeh. Pokud jej chcete křupavější, přidejte ještě lžíci oleje a pár minut navíc. Poté zamícháme na pánev zcezené nudle. Nakonec přidáme kysané zelí a jen velmi rychle ho necháme lehce prohřát, aby neztratilo cenný vitamín C.

Na talíři nudle posypeme čerstvě mletým pepřem, lahůdkovým droždím a dozdobíme zkaramelizovanou cibulkou. Dobrou chuť.

Počet porcí:
2 porce
Doba přípravy:
15 minut

Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníčekV online kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování i samotnému sestavení jídelníčku. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc

 

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?