Rajská omáčka

Publikováno: 17. 03. 2021   Autor/ka: Pavel Ovesný
Kuchyně: Česká kuchyně
Druh jídla: Hlavní chody
Rajská omáčka
Ingredience:

2 lžíce oleje
1 velká cibule
1 konzerva krájených rajčat (nebo hrnek čerstvých)
3 lžíce luštěninové mouky (cizrnovou, hrachovou)
1 hrnek zeleninového vývaru
5 lžíc rajčatového protlaku
bobkový list a nové koření (cca 5 kuliček)
třtinový cukr a jablečný ocet na dochucení
sůl a čerstvě mletý pepř

Postup:

Oloupejte cibuli a pokrájejte ji na drobno. Smažte ji na oleji, dokud nezačne zlátnout. Stáhněte plamen na minimum, přidejte luštěninovou mouku (je podstatně výživnější, ale pokud nemáte, můžete použít i klasickou pšeničnou) a lehce ji zasmažte.

Přidejte krájená rajčata, krátce promíchejte a vše zalijte zeleninovým vývarem. Přidejte bobkový list a nové koření a opět zesilte plamen. 10 minut bez poklice a za občasného zamíchání provařte, část vody se tak odpaří a omáčka přirozeně zhoustne. Odstraňte bobkový list a nové koření, přimíchejte lžíci rajčatového protlaku a tyčovým mixérem rozmixujte do hladka.

Co k rajské omáčce ve veganské variantě?

alternativa masa

  • “nemasové” kuličky – značku Garden Gourmet seženete v supermarketech Kaufland, Tesco, Globus, Billa, v Kauflandu mají také vlastní značku K Take It Veggie, veggie varianty svých kuliček nabízí i IKEA
  • domácí karbanátky
  • plněné papriky (směs ze sójového granulátu)
  • marinovaný a upečený seitan
  • ohřátý uzený tempeh

příloha

  • houskový celozrnný knedlík
  • jáhlový knedlík
  • krájená polenta pečená na plechu
  • domácí noky či gnocchi
Počet porcí:
3-4 porce
Doba přípravy:
20 minut
Tagy:
Rajčata

Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníčekV online kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování i samotnému sestavení jídelníčku. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc

 

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?