1 větší pór
4 brambory
1 cibule
2 lžíce rostlinného oleje
1 litr zeleninového vývaru
3 lžíce lahůdkového droždí
sůl, bílý pepř
rostlinná smetana na zjemnění
krutonky, nasekané čerstvé bylinky k podávání
Na oleji orestujte nakrájenou cibulku a bílou část pórku, jakmile směs začne chytat zlatavou barvu, přidejte očištěné a pokrájené brambory, zelenou část pórku a ještě chvíli opékejte. Poté zalijte vývarem, osolte, opepřete a vařte do změknutí zeleniny.
Uvařenou polévku rozmixujte ponorným mixérem, dochuťte lahůdkovým droždím a zjemněte rostlinnou smetanou. Nechte asi minutu probublat a máte hotovo. Servírujte s krutonky a nasekanými bylinkami.
Tip: Zajímavou variantou je i nechat pórek nerozmixovaný s vynecháním smetany. Tuto variantu milují ve Francii a prý i díky ní jsou Francouzky tak štíhlé. Část zeleninového vývaru nahraďte dobrým suchým vínem. Mňam.
Dobrou chuť!