Dršťková polévka z hlívy ústřičné

Publikováno: 18. 05. 2022   Autor/ka: Kristýna Petričková
Kuchyně: Bezmasá jídla
Druh jídla: Polévky
Dršťková polévka z hlívy ústřičné
Ingredience:

1 vanička hlívy ústřičné (hmotnost 300g)
1 cibule
2 stroužky česneku
1 bílá paprika
1l zeleninového vývaru
řepkový olej
2 lžíce rajčatového protlaku
koření – sůl, pepř, drcený kmín, 3 bobkové listy, 1 lžička sladké červené papriky, 1 lžička petrželky (sušené nebo lépe čerstvé)

Postup:
  • V hrnci na trošce oleje necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli.
  • Přidáme na proužky nakrájenou bílou papriku. Společně restujeme do zezlátnutí cibule.
  • Přisypeme nadrobno nakrájený česnek. Promícháme.
  • Přidáme tři bobkové listy, půl lžičky drceného kmínu a dvě lžíce rajčatového protlaku. Minutku restujeme.
  • Zasypeme jednou lžičkou sladké červené papriky, promícháme a zalijeme litrem zeleninového vývaru.
  • Přidáme nakrájenou hlívu ústřičnou (hlívu umyjeme, odkrojíme tuhé konce a nakrájíme ji na širší nudličky). Přivedeme k varu, poté ztlumíme plamen a pod pokličkou vaříme 20 minut.
  • Na závěr opepříme a dosolíme podle chuti.

Tip
Servírujeme s čerstvým chlebem. Polévku na talíři posypeme nasekanou petrželkou (nemáme-li čerstvou, posypeme sušenou).
Máte-li rádi pikantní, přidejte do základu nakrájenou chilli papričku, popř. sušené chilli nebo pálivou papriku.

Počet porcí:
4 porce
Doba přípravy:
35min

Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníčekV online kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování i samotnému sestavení jídelníčku. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc

 

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?