Plněný lilek

Publikováno: 23. 05. 2021   Autor/ka: Pavel Ovesný
Kuchyně: Zeleninová jídla
Druh jídla: Hlavní chody
Plněný lilek
Ingredience:

1 větší lilek
1 cibule
1 balíček uzeného tofu
2 střední rajčata
2 lžíce kukuřice
česnek
bylinky (oregáno, bazalka, popř. provensálské koření)
50 g veganského sýru (např. Violife)
sůl

Postup:

Lilek důkladně omyjeme a rozkrojíme podélně na polovinu. Nožem cca 2 cm od okraje vyřežeme oválný otvor a pak vnitřní část opatrně nakrojíme podélně i příčně. Dužinu vydlabeme lžící a odložíme ji na talíř. Vzniklý důlek lehce nasolíme a necháme mírně vypotit. Díky tomu se lilek rychleji upeče.

Na oleji necháme zpěnit na drobno pokrájenou cibuli. Uzené tofu pokrájíme na malé kostičky a jakmile cibule začne zlátnout, přidáme ho k ní na pánev. Občas promícháme a necháme tofu zlehka opéct. Vydlabaný vnitřek lilku nasekáme a přidáme na pánev. Ten velmi rychle nasákne olej, takže ihned přidáme oloupaná rajčata, pokrájená na malé kostky. Necháme podusit, dokud lilek nezměkne, v případě potřeba ještě vše zlehka podlijeme vodou. Přidáme sterilovanou kukuřici, osolíme a přidáme bylinky (nejlépe čerstvé). Krátce společně promícháme a stáhneme z ohně.

Z lilku ubrouskem vysušíme přebytečnou vodu. Naplníme ho opatrně směsí a vložíme do zapékací misky, remosky nebo na plech. V předem rozehřáté troubě nebo remosce ho pečeme na 180 °C, dokud nezměkne. Ke konci přidáme nastrouhaný veganský sýr a nemáme jej roztéct.

Lilky opatrně vyjmeme a na talíři je servírujeme s uvařenými brambory nebo zeleninovým salátem.

Počet porcí:
2 porce
Doba přípravy:
45 minut
Tagy:
Lilek

Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníčekV online kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování i samotnému sestavení jídelníčku. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc

 

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?