Raw zeleninové chilli s vlašskými ořechy
Pro tento recept jsem se inspiroval v knížce Živá kuchyně snadno a rychle od Judity Wignall, jen jsem jej lehce obměnil a zjednodušil. Vlašské ořechy jsem namočil přes noc do studené vody. … více
Květák, cuketa, papriky, rajčata… Zapojte sezónní i trvanlivou zeleninu do vašeho jídelníčku. Připravte si lehká a vyživná jídla z toho, co máte zrovna v kuchyni. Ať už jsou to zeleninové karbanátky, leča, rizota, vývarové nebo krémové polévky.
Pro tento recept jsem se inspiroval v knížce Živá kuchyně snadno a rychle od Judity Wignall, jen jsem jej lehce obměnil a zjednodušil. Vlašské ořechy jsem namočil přes noc do studené vody. … více
Možná to znáte. Zasadíte rajčata, dlouho čekáte, než vyrostou a začnou zrát a pak je jich najednou tolik, že nevíte, co s nimi. Lečo je letní klasika, lehké jídlo do parných dní. … více
Klasická kosmatice, tedy obalované květy černého bezu, se smaží v těstíčku z mouky, vajec a mléka. Navíc ve vyšší vrstvě tuku. Toužíte po kosmatici v čistě rostlinné verzi, ohatou na bílkoviny, chudou … více
Zapneme si troubu na 180°. Dýni hokaido neloupeme, pouze ji umyjeme a překrojíme napůl. Lžící vydlabeme měkký vnitřek a dýni rozkrájíme i se slupkou na kostky. Rozprostřeme na plech vyloženým pečícím papírem, … více
Květák je v tuzemsku populární především smažený v trojobalu. Jeho využití je ale mnohem všestranější – výborně se hodí do zapečených jídel, rizot nebo polévek. Drobné růžičky spojené těstíčkem z luštěninové mouky … více
Cuketové špagety s rajčatovou omáčkou jsou spíše salátem než regulérním jídlem. Ale v parných dnech lidské tělo nemá potřebu tolik jíst a pokud navíc do omáčky přidáte nasekané namočené vlašáky a hrst … více
Zbyla vám doma dýně? Upečte si výborné dýňové brownies! Jako první si potřebujeme připravit dýňové pyré – dýni překrojíme napůl a lžící vydlabeme semínka. Položíme do pekáče rozkrojenou částí dolů. Podlijeme hrnečkem … více
Zapneme troubu na 200°C. Brambory neloupeme. Pouze je očistíme hrubou stranou čisté (nové) houbičky na nádobí. Nakrájíme na čtvrtinky. Pokud jsou velké, tak na osminky. Vložíme do studené vody, osolíme 1 lžičkou … více
Půl hrnku kuskusu dáme do misky a zalijeme jedním hrnkem horké vody. Přidáme špetku soli, promícháme a zakryjeme talířkem. Dáme stranou. Brokolici rozebereme na menší růžičky a povaříme pár minut ve slané … více
Do mísy nasypeme hladkou mouku, sušené droždí, špetku soli a nalijeme vlažnou vodu. Smícháme a zapracujeme do hladkého těsta. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout hodinu. Vykynuté těsto přendáme na … více
Květák rozebereme na menší růžičky a uvaříme v malém množství osolené vody do poloměkka. Ve větší míse jej rozmačkáme vidličkou, přidáme cizrnovou mouku, lahůdkové droždí, lněné semínko, osolíme a zamícháme. Vznikne nám … více
Nejprve si připravte veškerou zeleninu. Květák rozdělte na malé růžičky, mrkev, petržel a bramboru pokrájejte na menší kousky. Zeleninu potom přemístěte na plech, přidejte cizrnu, posypejte směsí koření a zalijte olejem. Pečte … více
Lilek důkladně omyjeme a rozkrojíme podélně na polovinu. Nožem cca 2 cm od okraje vyřežeme oválný otvor a pak vnitřní část opatrně nakrojíme podélně i příčně. Dužinu vydlabeme lžící a odložíme ji … více
Květák v mixéru rozmixujeme na drobné kousíčky a přemístíme do větší mísy. Osvědčil se mi ruční miskový mixér s noži tvaru S a rychlém mixováním pouze nahrubo (cca 0,5 – 1 cm). … více
Bešamelová omáčka: Sójové mléko necháme v hrnci 5 minut provařit. Na oleji orestujeme hladkou mouku, zalijeme mlékem a za pravidelného míchání vaříme 15 minut. Jakmile je omáčka lesklá a hladká, osolíme ji … více
Začneme tím, že připravíme samotný květák. Důkladně ho umyjeme a spaříme vroucí vodou. Pokud máte rádi, když je měkčí, nechte ho klidně v této vodě pár minut odpočívat. Mezitím připravíme směs, ve … více
Nejdříve brokolici očistíme a rozebereme na menší růžičky. Dolní část stonku můžete oloupat a použít jako oblohu (chutná podobně jako kedlubna) nebo si jej ponechat na vývar. V mírně osolené vodě brokolici … více
Příprava celozrnné rýže zabere zhruba dvojnásobek času. Oproti klasické bílé rýži ale získáte více vlákniny, minerálů, vitamínů a delší pocit sytosti. A to dost pádných důvodů celozrnnou rýži alespoň občas do jídelníčku … více
Hlávkové zelí zrovna neokupuje přední stránky magazínů o výživě. Přitom jde o celoročně cenově dostupnou zeleninu, která se může pochlubit nízkou kalorickou hodnotou k poměru vysokému podílu vitaminu K a především C. … více
Salát pečlivě omyjeme a natrháme na kousky, papriku, rajčata a okurky omyjeme a pokrájíme na malé kousky. Smícháme dohromady, přidáme hrst klíčku munga a čočky, čerstvou bazalku, zakapeme kvalitním olejem, okyselíme ume … více