Národní kuchyň: Zeleninová jídla

Květák, cuketa, papriky, rajčata… Zapojte sezónní i trvanlivou zeleninu do vašeho jídelníčku. Připravte si lehká a vyživná jídla z toho, co máte zrovna v kuchyni. Ať už jsou to zeleninové karbanátky, leča, rizota, vývarové nebo krémové polévky.

Cibulový koláč

Cibulový koláč

01. 06. 2022   napsal/a: Kristýna Petričková | rubrika:

Do mísy nasypeme hladkou mouku, sušené droždí, špetku soli a nalijeme vlažnou vodu. Smícháme a zapracujeme do hladkého těsta. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout hodinu. Vykynuté těsto přendáme na … více

Květákové placičky

Květákové placičky

08. 03. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Květák rozebereme na menší růžičky a uvaříme v malém množství osolené vody do poloměkka. Ve větší míse jej rozmačkáme vidličkou, přidáme cizrnovou mouku, lahůdkové droždí, lněné semínko, osolíme a zamícháme. Vznikne nám … více

květáková polévka

Krémová květáková polévka

01. 07. 2021   napsal/a: Alena Teclová | rubrika:

Nejprve si připravte veškerou zeleninu. Květák rozdělte na malé růžičky, mrkev, petržel a bramboru pokrájejte na menší kousky. Zeleninu potom přemístěte na plech, přidejte cizrnu, posypejte směsí koření a zalijte olejem. Pečte … více

Plněný lilek

Plněný lilek

23. 05. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Lilek důkladně omyjeme a rozkrojíme podélně na polovinu. Nožem cca 2 cm od okraje vyřežeme oválný otvor a pak vnitřní část opatrně nakrojíme podélně i příčně. Dužinu vydlabeme lžící a odložíme ji … více

Květáková pizza

Květáková pizza

08. 05. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Květák v mixéru rozmixujeme na drobné kousíčky a přemístíme do větší mísy. Osvědčil se mi ruční miskový mixér s noži tvaru S a rychlém mixováním pouze nahrubo (cca 0,5 – 1 cm). … více

Květákový kuskus

Květákový kuskus s konopnými semínky

28. 04. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Květák je v tuzemsku populární především smažený v trojobalu. Jeho využití je ale mnohem všestranější – výborně se hodí do zapečených jídel, rizot nebo polévek. Drobné růžičky spojené těstíčkem z luštěninové mouky … více

Brokolicové karbanátky

Brokolicové karbanátky

19. 03. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Nejdříve brokolici očistíme a rozebereme na menší růžičky. Dolní část stonku můžete oloupat a použít jako oblohu (chutná podobně jako kedlubna) nebo si jej ponechat na vývar. V mírně osolené vodě brokolici … více

Zeleninové rizoto

Zeleninové rizoto

15. 03. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Příprava celozrnné rýže zabere zhruba dvojnásobek času. Oproti klasické bílé rýži ale získáte více vlákniny, minerálů, vitamínů a delší pocit sytosti. A to dost pádných důvodů celozrnnou rýži alespoň občas do jídelníčku … více

Salát coleslaw

Salát coleslaw

28. 09. 2019   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Hlávkové zelí zrovna neokupuje přední stránky magazínů o výživě. Přitom jde o celoročně cenově dostupnou zeleninu, která se může pochlubit nízkou kalorickou hodnotou k poměru vysokému podílu vitaminu K a především C. … více

Vaříte dokola stále stejné recepty? Pronikněte do tajů rostlinné stravy. Přijďte ochutnat nové suroviny a chutě na kurzy veganského vaření. Vybrat si můžete Veganské vaření - seitan, tempeh a spol. či kurz Luštěniny v receptech světových kuchyní. Kurzy se konají o víkendech v malé skupině v domáckém prostředí v Řevnicích u Prahy. Zjistěte víc
Bezvaječné lečo

Bezvaječné lečo

24. 07. 2018   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Možná to znáte. Zasadíte rajčata, dlouho čekáte, než vyrostou a začnou zrát a pak je jich najednou tolik, že nevíte, co s nimi. Lečo je letní klasika, lehké jídlo do parných dní. … více

Tabouleh z bulguru

Tabouleh z bulguru

07. 04. 2018   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Bulgur uvaříme ve vařící vodě do měkka (na 1 hrnek bulgur dáme 2 hrnky vody). Jakmile má správnou konzistenci, stáhneme je z ohně a propláchneme studenou vodou. Rajčata, okurky, olivy pokrájíme na … více

Hrášková krémová polévka

Hrášková krémová polévka

30. 03. 2018   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Na oleji osmažce nadrobno nakrájenou cibuli (alternativně můžete využít pórek). Jakmile začne zlátnout, přidejte jedno balení mraženého hrášku a zalijte a) zeleninovým vývarem nebo b) horkou vodou se zeleninovým bujónem tak, aby … více

Brokolicová krémová polévka

Brokolicová krémová polévka

26. 03. 2018   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli. Jakmile začne zlátnou, krátce orestujeme na růžičky rozebranou brokolici a oloupané a na menší kostky pokrájené brambory (ideální poměr je 2:1). Zalejeme vodou, aby byla zelenina … více

Cuketové placky

Cuketové placky

05. 02. 2018   napsal/a: Michaela Pavlíková | rubrika:

Jak na cukeťáky? Na hrubém struhadle jsem postrouhala dvě středně velké cukety, osolila je půl lžičkou soli, přidala koření (1/2 lžičky mletého koriandru, 1/2 lžičky mletého kmínu a dva nastrouhané stroužky česneku) … více

Zeleninové placky

Zeleninové placky

09. 12. 2017   napsal/a: Michaela Pavlíková | rubrika:

V misce smíchejte cibuli nakrájenou nadrobno s jemně nakrájeným kysaným zelím, nastrouhanou mrkví a strouhanou dýní. Tento recept má ale mnohé variace z mnoha dalších druhů zeleniny. Na zahuštění přidejte mouku – … více

Domácí zeleninový bujón

Domácí zeleninový bujón dle vlastní chutě

08. 06. 2017   napsal/a: redakce | rubrika:

Zeleninu a bylinky očistíme /na jeden kg čerstvé zeleniny přidáváme cca 50 g. bylinek/, pokrájíme na kousky a vložíme do sušičky, po usušení rozmixujeme ve výkonném mixéru na jemný prášek. Tato směs … více

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?