Zeleninové rizoto

Publikováno: 15. 03. 2021   Autor/ka: Pavel Ovesný
Kuchyně: Zeleninová jídla
Druh jídla: Hlavní chody
Zeleninové rizoto
Ingredience:

1 hrnek celozrnné rýže
1 cibule
1/2 menšího pórku
1/2 menší cukety
1 mrkev
1 červená paprika
5 hlaviček žampiónů
2 lžíce hrášku (sterilovaného nebo mraženého)
2 lžíce kukuřice (sterilovaného nebo mraženého)
100 ml zeleninového vývaru

Postup:

Příprava celozrnné rýže zabere zhruba dvojnásobek času. Oproti klasické bílé rýži ale získáte více vlákniny, minerálů, vitamínů a delší pocit sytosti. A to dost pádných důvodů celozrnnou rýži alespoň občas do jídelníčku zařazovat.

Dobu vaření zkrátíme, pokud ji na několik hodin namočíte do vody. Opět platí, že na přípravu 1 hrnku rýže použijeme 2 hrnky vody. Dáme si ji vařit alespoň půl hodiny před přípravou ostatních surovin. Celkový čas vaření celozrnné rýže je 40 – 45 minut.

Oloupeme cibuli a pokrájíme ji na drobno. Na pánev nalejeme 2 lžíce oleje a necháme jej rozehřát. Přidáme cibuli a zvolna ji smažíme do lehkého zlátnutí. Mezitím si očistíme a pokrájíme zeleninu. Varianty záleží na sezóně, já jsem je volil tak, aby bylo rizoto co nejvíce barevné – pórek, cuketu, mrkev, červenou papriku a také několik hlaviček žampiónů. Vše pokrájíme na malé kostky.

Jakmile cibule začne zlátnout, přidáme na pánev nejdříve pórek, mrkev a žampióny, které potřebují delší čas. Občas směs promíchneme a po několika minutách přidáme i cuketu a papriku. Po několika dalších minutách občasného míchání bude zelenina vhodně měkká. Přidáme uvařenou rýži, hrášek, kukuřici a vše podlejeme zeleninovým vývarem. Za stáleho míchání necháme propojit chutě a odpařit přebytečnou tekutinu.

Ochutnáme a podle vlastních preferencí případně dosolíme a opepříme. A talíří posypeme gomasiem nebo posypkovým semínkovým “sýrem”. Dobrou chuť.

 

Je libo rýži na kaši, rizoto či sushi? Vyberte si ze široké nabídky rýže v e-shopu Grizly.cz.

Počet porcí:
2 porce
Doba přípravy:
35 minut

Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníčekV online kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování i samotnému sestavení jídelníčku. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc

 

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?