Květáková pizza

Publikováno: 08. 05. 2021   Autor/ka: Pavel Ovesný
Kuchyně: Zeleninová jídla
Druh jídla: Hlavní chody
Květáková pizza
Ingredience:

půl většího květáku (cca 500g po očištění)
5 lžíc cizrnové nebo hrachové mouky
1 lžička černé soli (Kala Namak)
1 lžíce mletých lněných semínek
50 ml vody
1 lžička granulovaného česneku
+ vaše oblíbené přísady na pizzu – passata, žampióny, cibule, krájená rajčata, bazalka, oregáno, strouhaný veganský sýr (např. Violife)

Postup:

Květák v mixéru rozmixujeme na drobné kousíčky a přemístíme do větší mísy. Osvědčil se mi ruční miskový mixér s noži tvaru S a rychlém mixováním pouze nahrubo (cca 0,5 – 1 cm). Příliš jemné těsto bude i po dlouhém pečení měkké a nevytvoří pevnější korpus. V hrnku dobře promícháme luštěninovou mouku se solí, lněmým semínkem a vodou na hustější kaši. Přilejeme ji do mísy a zapracujeme s nasekaným květákem, až vznikne tužší těsto.

To přemístíme do středu plechu na pečící papír a vytvoříme kulatý základ pizzy (můžeme si vypomoci dortovou formou). Vložíme do trouby předehřáté na 200°C a pečeme zhruba 20 minut, až korpus lehce zezlátne a zpevní se.

Přidáme na něj oblíbené ingredience a pečeme dalších 15 minut. Pizza je křehčí než klasická moučná, takže se k ní hodí spíše příbor. A jako příloha zeleninový salát.

Počet porcí:
2 porce
Doba přípravy:
45 minut
Tagy:
Květák

Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníčekV online kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování i samotnému sestavení jídelníčku. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc

 

 

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?