100g lněného semínka
100ml vody
sůl
koření podle chuti
volitelně: zeleninová drť z odšťavňování
Vezměte lněné semínko a zalijte jej zhruba stejným množstvím vody (vhodné je přidávat vodu raději po menších dávkách). Nechejte nabobtnat, dokud se část vody nevstřebá a z druhé části se vytvoří lepivý gel. Tuhle směs dochuťte podle vlastní fantazie solí a různým kořením např:
– kari
– s nadrobno pokrájenými sušenými rajčaty, oregánem
– s houbovým kořením a mletým kmínem
Můžete využít také drť z odšťavňování např. mrkve nebo červené řepy.
Z této směsi tvarujte na plech pokrytý pečícím papírem malé tenké placičky. Ty pak – pokud nemáte sušičku – sušíme v zimě na topení, v létě pak na sluníčku (teplota by neměla přesáhout 42 stupňů, kdy se v potravinách ničí enzymy).