Hrstková čočková polévka

Publikováno: 02. 03. 2020   Autor/ka: Pavel Ovesný
Kuchyně: Česká kuchyně
Druh jídla: Polévky
Hrstková čočková polévka
Ingredience:

hrnek ječných krup
hrstky různých druhů neloupaných čoček (hnědá, červená, tmavozelená, beluga)
brambory, kořenová zelenina
česnek, majoránka
sypký zeleninový bujón / sůl

Postup:

Obecně do hrstkových polévek dáváme suroviny, jejichž namáčení a vaření trvá přibližně stejnou dobu. U loupaných čoček spíše vločky nebo pohanku, u neloupaných čoček a loupaného hrachu ječné kroupy, bezpluchý oves nebo celozrnou rýži. Fazole či cizrnu opět s kroupami, ale tam už je nutné alespoň 12 hodin namáčet. Alespoň krátké namočení a slití namáčené vody a nahrazení čerstvou doporučuju ve všech případech.

Poté dolijeme alespoň na dvojnásobek čerstvou vodou, osolíme a necháme dojít k varu. Oheň stáhneme a podle druhu luštěnin přidáme podle doby nutné na jejich uvaření brambory či kořenovou zeleninu. Vaříme do změknutí. Ke konci přidáme prolisovaný nebo nadrobno nastrouhaný česnek a majoránku a finálně dochutíme. Polévku můžeme připravit také s menším množstvím vody velmi hustou jako hlavní jídlo.

Počet porcí:
4 porce
Doba přípravy:
40 minut + namáčení
poukaz na kurz vaření Sháníte ořechy a semínka, luštěniny nebo obiloviny? Na jednom místě je společně s těstovinami, rostlinnými oleji, ořechovými másly, sušeným ovocem a dalším pestrým výběrem zdravých potravin za férové ceny najdete v e-shopu Grizly.cz.
zjisti víc

 

 

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?