Hrstková čočková polévka

Publikováno: 02. 03. 2020   Autor/ka: Pavel Ovesný
Kuchyně: Česká kuchyně
Druh jídla: Polévky
Hrstková čočková polévka
Ingredience:

hrnek ječných krup
hrstky různých druhů neloupaných čoček (hnědá, červená, tmavozelená, beluga)
brambory, kořenová zelenina
česnek, majoránka
sypký zeleninový bujón / sůl

Postup:

Obecně do hrstkových polévek dáváme suroviny, jejichž namáčení a vaření trvá přibližně stejnou dobu. U loupaných čoček spíše vločky nebo pohanku, u neloupaných čoček a loupaného hrachu ječné kroupy, bezpluchý oves nebo celozrnou rýži. Fazole či cizrnu opět s kroupami, ale tam už je nutné alespoň 12 hodin namáčet. Alespoň krátké namočení a slití namáčené vody a nahrazení čerstvou doporučuju ve všech případech.

Poté dolijeme alespoň na dvojnásobek čerstvou vodou, osolíme a necháme dojít k varu. Oheň stáhneme a podle druhu luštěnin přidáme podle doby nutné na jejich uvaření brambory či kořenovou zeleninu. Vaříme do změknutí. Ke konci přidáme prolisovaný nebo nadrobno nastrouhaný česnek a majoránku a finálně dochutíme. Polévku můžeme připravit také s menším množstvím vody velmi hustou jako hlavní jídlo.

Počet porcí:
4 porce
Doba přípravy:
40 minut + namáčení

Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníčekV online kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování i samotnému sestavení jídelníčku. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc

 

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?