Čočková polévka

Publikováno: 20. 11. 2012   Autor/ka: Pavel Ovesný
Druh jídla: Polévky
Čočková polévka
Ingredience:

3 velké brambory
hrnek namočené čočky
větší cibule
2 stroužky česneku
polovina pórku
1 mrkev
olej
sůl
kmín
majoránka
bobkový list
nové koření

Postup:

Variant čočkových polévek existuje celá řada. Na tuto klasickou se hodí neloupané druhy čoček – tradiční zelená, tmavozelená, červená a obzvláště zajímavou barvu udělá černá beluga. Čočky se nutně namáčet nemusí, ale pokud je alespoň na dvě hodiny namočíme a pak vodu vylejeme, zbavíme se antinutričních látek a také zkrátíme dobu vaření. Čočka mezi tím nabude na dvojnásobek objemu.

Ve větším hrnci osmažíme na oleji do zlatova nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme oloupané a na malé kostky pokrájené brambory, na kolečka nakrájený pórek a mrkev a krátce společně orestujeme. Přidáme čočku, zalijeme horkou vodou, osolíme, okmínujeme a přidáme bobkový list a nové koření. Vaříme do změknutí (brambory s čočkou by se měly uvařit za podobnou dobu). Před koncem vyjmeme bobkový list a nové koření, přidáme rozetřený nebo nadrobno nasekaný česnek a majoránku.

Tato polévka se hodí především v zimním období, kdy příjemně zahraje. V hustější variantě s pečivem poslouží také jako hlavní jídlo.

Vyzkoušejte také hrstkovou čočkovou polévku nebo rychlé krémové verze polévek z červené čočky.

Počet porcí:
3
Doba přípravy:
25 minut + namočení čočky

Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníčekV online kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování i samotnému sestavení jídelníčku. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc

 

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

 

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?