Špenátová polévka

Publikováno: 28. 04. 2020   Autor/ka: Pavel Ovesný
Kuchyně: Italská kuchyně
Druh jídla: Polévky
Špenátová polévka
Ingredience:

400 g čerstvého nebo 300 g mraženého špenátu
1 menší cibule
250 ml zeleninového vývaru
1 lžíce lahůdkového droždí
200 ml rostlinné smetany
2 lžíce olivového oleje

Postup:

Tato krémová polévka vás překvapí lehkostí a lahodnou chutí. Zvláště pokud použijete čerstvý špenát a dobrou smetanu.

Čerstvý špenát očistěte a omyjte od zbytků hlíny. Pokud máte mražený sekaný salát, nechte jej částečně rozmrznout. V hrnci na olivovém oleji osmažte na drobno pokrájenou cibuli do zlatova. Přidejte špenát a nechejte jej podusit, dokud během několika minut výrazně zmenší svůj objem. Pokud používáte mražený špenát, snažte se jej zbavit přebytečné vody.

Přilejte vývar (nebo lžičku sypkého či půl kostky pevného zeleninového bujónu, rozpuštěného v horké vodě) a pět minut na mírném plameni provařte. Přidejte lžíci lahůdkového droždí a rostlinnou smetanu (pokud nestojíte o veganskou verzi, můžete použít klasickou mléčnou). Spíše než sojovou či ovesnou doporučuju oříškovou – z mandlí nebo kešu (50g kešu necháte ideálně 30 minut namočit a rozmixujete je ve stolním mixéru s 200 ml vody úplně do hladka).

Vařte ještě dalších 5 minut a můžete podávat. Ořechové smetany jsou tučnější a polévka je vydatnější a můžete ji směle sníst jako hlavní jídlo. Přidat můžete opečené kousky chleba nebo upečenou cizrnu či hrachovou pučálku.

Počet porcí:
2 porce
Doba přípravy:
15 minut
Tagy:
Špenát

Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníčekV online kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování i samotnému sestavení jídelníčku. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc

 

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?