Dušená mrkev se seitanem

Publikováno: 22. 05. 2022   Autor/ka: Kristýna Petričková
Kuchyně: Česká kuchyně
Druh jídla: Hlavní chody
Dušená mrkev se seitanem a vařeným bramborem
Ingredience:

1 balení seitanu special
5 velkých mrkví
1 cibule
řepkový olej
koření – sůl, pepř, kmín celý, sojová omáčka
brambory

Postup:
  1. Den předem si naložíme seitan – rozkrájíme ho na větší kousky, dáme do zavíratelné krabičky spolu s trochou oleje, jednou až dvěmi lžicemi sojové omáčky, jednou menší cibulí nakrájenou nadrobno. Osolíme, opepříme a promícháme. Zavřeme a vložíme do lednice.
  2. Druhý den naložený seitan vložíme na rozpálený olej (hrnec nebo hluboká pánev) a pět minut “maso” opékáme.
  3. Přidáme na půlkolečka nakrájenou očištěnou mrkev, společně restujeme přibližně 10 minut (dokud mrkvička nezíská krásný zlatavý nádech). Poté podlijeme hrnečkem vody, přiklopíme pokličkou a na mírném ohni dusíme 20 minut. V průběhu zkontrolujeme a podlijeme vodou.
  4. Mezitím si připravíme přílohu – oloupané brambory rozkrájíme na čtvrtky, zalijeme studenou vodou. Přidáme lžičku soli a čtvrt lžičky celého kmínu. Vaříme do změknutí brambor (cca 15 minut,, záleží na velikosti). Vodu slijeme.
  5. Naběračkou odebereme část mrkve se seitanem, stranou ponorným mixérem rozmixujeme dohladka a vrátíme zpět do hrnce. Promícháme. Tím se nám směs krásně zahustí. Dosolíme a opepříme podle chuti.
  6. Podáváme s čerstvou petrželkou. Dobrou chuť ! 🙂
Počet porcí:
4 porce
Doba přípravy:
40 minut

Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníčekV online kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování i samotnému sestavení jídelníčku. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc

 

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?