Šoulet z naklíčeného hrachu

publikováno: 29. 07. 2018   autor/ka: Pavel Ovesný
Druh jídla: Hlavní chody
Šoulet z naklíčeného hrachu
Ingredience:

hrnek hrachu
hrnek ječných krup
cibule
sůl, pepř, majoránka, česnek

Postup:

Tradiční šoulet se připravuje z vařeného hrachu. Já jsem si ale v poslední době oblíbil hrách naklíčený. Sice si na něj musíte dva dny počkat, ale čistého času jeho příprava zabere jen několik minut. Celý zelený hrách přebereme od úlomků. Pak jej v klasické sklenici “zavařovačce” zalijeme alespoň dvojnásobkem vody a necháme nabobtnat. Pak jej 2-3x denně proplachujeme, dokud nevytvoří cca centimetrové klíčky. V letních měsících to trvá zhruba 48 hodin.

Kroupy propláchneme a ideálně necháme také nabobtnat alespoň několik hodin (vaří se pak kratší dobu). Osolíme a uvaříme do měkka. Na pánvi rozehřejeme řepkový olej, na kterém osmažíme nadrobno pokrájenou cibuli do zlatova. Přidáme naklíčený hrách a několik minut jej orestujeme. Osolíme, přidáme rozetřený či nadrobno posekaný česnek a nakonec vše promícháme s kroupami. Na závěr chutíme majoránkou a čestvě mletým pepřem.

Podle klasického receptu se šoulet ještě zapéká v pekáčku, servírovat jej ale můžete rovnou. Výbornou přílohou je kysané zelí.

Počet porcí:
2
Doba přípravy:
45 minut + klíčení hrachu
Tagy:
Hrách Kroupy
poukaz na kurz vaření Sháníte ořechy a semínka, luštěniny nebo obiloviny? Na jednom místě je společně s těstovinami, rostlinnými oleji, ořechovými másly, sušeným ovocem a dalším pestrým výběrem zdravých potravin za férové ceny najdete v e-shopu Grizly.cz.
zjisti víc

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?