Nudle soba s uzeným tofu

Publikováno: 06. 04. 2021   Autor/ka: Pavel Ovesný
Druh jídla: Hlavní chody
Nudle soba s uzeným tofu
Ingredience:

1 balení nudlí soba (300 g)
1 kostka uzeného tofu (160 – 180 g)
2 jarní cibulky
100 g bambusových výhonků
2 menší mrkve
2 lžíce rostlinného oleje
omáčka hoisin nebo sójová omáčka

Postup:

Nudle soba je možné považovat za “japonské pohankové špagety”. Originální jsou drahé, cenově dostupnější jsou kombinované s pšeničnou moukou. Jejich výhodou je rychlá příprava během několika minut, takže se hodí jako alternativa rýžových nudlí v různých “stir fry” panvích. Třeba takto:

Ve středním hrnci dáme vařit vodu na nudle. Mezitím pokrájíme uzené tofu na velmi malé kostičky. Na pánvi rozehřejeme olej a tofu za občasného míchání několik minut smažíme do křupava.

Voda už bude v tu chvíli určitě vařit, takže ji zlehka osolíme a uvaříme v ní nudle soba podle návodu. Většinou je stačí provařit 3 minuty a ještě chvíli nechat v horké vodě. Poté je scedíme.

Než se tak stane, očistíme a pokrájíme na tenké plátky mrkve, jarní cibulku, využít můžete i další suroviny, které máte po ruce, jako je např. pórek, klasická cibule nahrubo nebo žampióny.

Jakmile se na povrchu tofu začne tvořit kůrčička, přidáme na pánev všechnu další zeleninu a pár minut restujeme. Přidáme zcezené nudle a vše důkladně promícháme. Nakonec směs ochutíme 1 lžící omáčky hoisin (tradiční nasládká omáčka s česnekem) nebo 1-2 lžícemi sójové omáčky, rozmíchané v 50 ml studené vody s 1 lžičkou škrobu. Vytvoří tak na povrchu nudlí lehce šlemovitou omáčku.

Podáváme se oblohovou zeleninou.

Počet porcí:
2 porce
Doba přípravy:
15 minut

Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníčekV online kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování i samotnému sestavení jídelníčku. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc

 

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?