Karbanátky z červené řepy a cizrny

Publikováno: 14. 09. 2023   Autor/ka: Kristýna Petričková
Kuchyně: Bezmasá jídla
Druh jídla: Hlavní chody
Ingredience:

0,5kg čerstvé červené řepy
125g cizrny
125g ovesných vloček
1 hrnek cizrnové mouky
1ks cibule
3 stroužky česneku
sůl, pepř, lahůdkové droždí
olej
trošku octu a moučkového cukru na ochucení zelného salátu
0,5kg brambor
1 hrnek sójového mléka
půl hlávky bílého zelí

Postup:
  1. Den předem si namočíme cizrnu. Druhý den ji pouze propláchneme, nevaříme ji. Rozmixujeme.
  2. Čerstvou řepu oloupeme a nastrouháme na struhadle. Přidáme nakrájenou cibuli najemno, prolisovaný česnek, ovesné vločky, trošku oleje a rozmixovanou cizrnu. Ochutíme solí, pepřem a lahůdkovým droždím. Přidáme cizrnovou mouku. Vše společně prohněteme a necháme alespoň půl hodiny odpočinout.
  3. Mezitím dáme vařit do osolené vody oloupané a pokrájené brambory. Jakmile jsou měkké, slijeme vodu a vyšleháme společně s ohřátým sójovým mlékem do hladké kaše.
  4. Bílé zelí zbavíme horních listů a odkrojíme košťál. Nastrouháme ho (já mám radši najemno), osolíme a promačkáme. Přidáme trošku oleje, cukru a octu. Promícháme.
  5. Z odleželého řepového těsta rukama tvarujeme placičky, které vkládáme do rozpáleného oleje (když si ruce předtím namočíme, jde to lépe). Smažíme z obou stran. Chceme-li zdravější variantu karbanátků – placičky vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme 25 minut na 160 stupňů.

Dobrou chuť 🙂

Počet porcí:
4 porce
Doba přípravy:
90 min

Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníčekV online kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování i samotnému sestavení jídelníčku. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc

 

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?