Jablečný veganský koláč

Publikováno: 07. 03. 2023   Autor/ka: Pavel Ovesný
Druh jídla: Dezerty & cukroví
Jablečný koláč
Ingredience:

100g hnědého cukru
100g jablečného neslazeného pyré (dodá koláči vláčnost a nadýchanost)
100g bílého rostlinného jogurtu (například kokosový nebo sójový)
80 ml rostlinného oleje (můžete použít i rozpuštěné veganské máslo)
1 čajová lžička kvalitního vanilkového extraktu
300 g hladké mouky
1 kypřící prášek do pečiva
1/2 čajové lžičky sody bikarbony
1 čajová lžička mleté skořice
1/4 čajové lžičky mletého muškátového oříšku
1/2 čajové lžičky soli
1/2 čajové lžičky instantní kávy (volitelně, pro zvýraznění chuti)
2 hrnky jablek nakrájených na malé kostičky (cca 2 ks)
100g nasekaných vlašských ořechů (můžete použít také pekanové ořechy nebo mandle)

Poleva:
50g moučkového cukru
1 polévková lžíce tmavého třtinového cukru
1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
2 polévkové lžíce neslazeného rostlinného mléka (ovesné, mandlové mléko nebo kešu mléko)
1/4 čajové lžičky mleté skořice

Postup:
  1. Troubu předehřejte na 175°. Vymažte kulatou dortovou formu o průměru 23 cm a vysypte strouhaným kokosem, smíchaným s polohrubou moukou.
  2. Ve velké míse smíchejte třtinový cukr, jablečné pyré, jogurt, olej a vanilkový extrakt.
  3. Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a sodou bikarbona, poté skořici, muškátový oříšek, sůl a instantní kávu. Vše opatrně smíchejte, dokud se těsto nespojí. Poté přidejte jablka a půl dávky nasekaných ořechů.
  4. Nalijte těsto do připravené formy a uhlaďte. Posypte zbývajícími ořechy.
  5. Pečte přibližně 40-45 minut. Koláč by měl být lehce vypouklý s barvou lehce dozlatova.
  6. Zatímco čekáte, až se koláč upeče, vymíchejte v míse cukry, vanilkový extrakt, rostlinné mléko a skořici. Vložte do mikrovlnné trouby, aby se rozpustil hnědý cukr.
  7. Chvilku po upečení koláč opatrně vyklopte a nechte cca 15 minut na chladicí mřížce stranou s ořechy nahoru.
  8. Vychladlý koláč lehce pokapejte cukrovou polevou. Dobrou chuť

Skladování: Jablečný koláč nebo jednotlivé plátky chlaďte ve vzduchotěsné nádobě po dobu 3 nebo 4 dnů. Při pokojové teplotě vydrží čerstvý asi 2 dny.

Počet porcí:
8 porcí

Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníčekV online kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování i samotnému sestavení jídelníčku. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc

 

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?