Druh jídla: Dezerty & cukroví

Pečení cukroví je spjaté s máslem, smetanou nebo vejci. Jak se bez nich obejít? Vejce nahradí zralý banán nebo jablečné pyré, smetanu můžete použít třeba mandlovou a místo másla kokosový olej. Spoustu rychlých a zdravých sladkých receptů vytvoříte spojením rozmixovaných ořechů se sušeným ovocem, jako jsou meruňky, švestky nebo datle. Kromě kuliček a tyčinek takto snadno vyrobíte třeba dortový korpus.

Veganský banánových chlebíček

Banana bread

13. 06. 2022   napsal/a: Kristýna Petričková | druh jídla: Dezerty & cukroví

Nejprve v malém hrnečku smícháme 2 polévkové lžíce chia semínek a 5 polévkových lžic vody. Necháme 5 minut odstát. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Do větší mísy nalámeme dva a půl banánu … více

Cibulový koláč

Cibulový koláč

01. 06. 2022   napsal/a: Kristýna Petričková | druh jídla: Dezerty & cukroví

Do mísy nasypeme hladkou mouku, sušené droždí, špetku soli a nalijeme vlažnou vodu. Smícháme a zapracujeme do hladkého těsta. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout hodinu. Vykynuté těsto přendáme na … více

Cizrnová nutella

Cizrnová nutella

28. 01. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Dezerty & cukroví

Klasická nutella je plná cukru a palmového tuku a chudá na bílkoviny. Pojďme si ukázat mnohem výživnější variantu s větším podílem lískových ořechů a také bílkovin, o které se postará oříškově chutnající … více

Dýňové dortíky

Dýňové dortíky

26. 10. 2021   napsal/a: Alena Teclová | druh jídla: Dezerty & cukroví

Začnete tím, že si uvaříte dýni, kterou rozmixujete na dýňové pyré. Jakmile budete mít pyré hotové, zapněte troubu na 180 °C. V první řadě připravte spodní vrstvu. Rozpusťte čokoládu, kterou smíchejte s … více

Jáhelník

Jáhelník

30. 09. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Dezerty & cukroví

Jáhelník je možné připravit dvěma způsoby – buď opět jáhly nejdříve uvařte (podobným způsobem, jako na kaši) a pak zapečte anebo můžete chytře spojit obojí dohromady a nechat uvařit a upéct najednou … více

Kokosové kuličky

Kokosové kuličky

20. 04. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Dezerty & cukroví

Vypeckované datle promáčkneme (občas se v nich skrývá zapomenutá pecka) a zalejeme studenou vodou. Necháme je 2 hodiny, ale nejlépe přes noc nabobtnat. Poté přebytečnou vodu slejeme, bude příjemně sladká a můžete … více

Fazolové brownies

Fazolové brownies

28. 02. 2021   napsal/a: Lenka Špaček | druh jídla: Dezerty & cukroví

Ideálně den předem si namočte fazole. Po zhruba 8 hodinách vodu slijte a uvařte v nové vodě doměkka. Pro lepší stravitelnost doporučuji vařit s kouskem řasy Kombu nebo 1/4 lžičkou jedlé sody. … více

Nepečený malinový dort

Nepečený malinový dort

29. 07. 2020   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Dezerty & cukroví

Nejprve vytvoříme pevný korpus: mandle (popřípadě se hodí kešu nebo vlašské ořechy) namočíme na několik hodin do vody. Tu potom sceníme a ořechy společně s vypeckovanými datlemi rozmixujeme na hutnou hmotu. “Těsto” … více

Chia puding

Chia puding

17. 04. 2020   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Dezerty & cukroví

Chia semínka, podobně jako lněná, vytváří při namočení gelovitou konzistenci. Díky tomu se sice špatně klíčí, ale zato jde o skvělé pojivo a také možnost zdravého zahuštění. Velké popularitě se těší především … více

Vaříte dokola stále stejné recepty? Pronikněte do tajů rostlinné stravy. Přijďte ochutnat nové suroviny a chutě na kurzy veganského vaření. Vybrat si můžete Veganské vaření - seitan, tempeh a spol. či kurz Luštěniny v receptech světových kuchyní. Kurzy se konají o víkendech v malé skupině v domáckém prostředí v Řevnicích u Prahy. Zjistěte víc
Panna cotta

Panna cotta

19. 05. 2018   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Dezerty & cukroví

Na známý italský dezert ve veganské verzi budeme potřebovat rostlinné mléko, rostlinnou smetanu, vanilkový a třninový cukr a agar-agar (rostlinná alternativa k želatině). Všechny ingredience smícháme v hrnci, necháme přivést k varu … více

Makové kuličky

Makové kuličky

30. 07. 2015   napsal/a: vegi | druh jídla: Dezerty & cukroví

Mák a semínka umeleme, přidáme ostatní ingredience a vytvoříme kuličky, které obalíme v kokosu. Nepečeme.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?