Druh jídla: Dezerty & cukroví

Pečení cukroví je spjaté s máslem, smetanou nebo vejci. Jak se bez nich obejít? Vejce nahradí zralý banán nebo jablečné pyré, smetanu můžete použít třeba mandlovou a místo másla kokosový olej. Spoustu rychlých a zdravých sladkých receptů vytvoříte spojením rozmixovaných ořechů se sušeným ovocem, jako jsou meruňky, švestky nebo datle. Kromě kuliček a tyčinek takto snadno vyrobíte třeba dortový korpus.

Rýžový nákyp s meruňkami

Rýžový nákyp s meruňkami

13. 03. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Nesířené sušené meruňky pokrájíme na čtvrtky a společně s rozinkami je namočíme do sklenice plné vody (tzv. sedmičky). Ideálně je tak necháme nabobtnat přes noc. Voda díky tomu zesládne a není pak … více

Cizrnová nutella

Cizrnová nutella

28. 01. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Klasická nutella je plná cukru a palmového tuku a chudá na bílkoviny. Pojďme si ukázat mnohem výživnější variantu s větším podílem lískových ořechů a také bílkovin, o které se postará oříškově chutnající … více

Dýňové dortíky

Dýňové dortíky

26. 10. 2021   napsal/a: Alena Teclová | rubrika:

Začnete tím, že si uvaříte dýni, kterou rozmixujete na dýňové pyré. Jakmile budete mít pyré hotové, zapněte troubu na 180 °C. V první řadě připravte spodní vrstvu. Rozpusťte čokoládu, kterou smíchejte s … více

Jáhelník

Jáhelník

30. 09. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Jáhelník je možné připravit dvěma způsoby – buď opět jáhly nejdříve uvařte (podobným způsobem, jako na kaši) a pak zapečte anebo můžete chytře spojit obojí dohromady a nechat uvařit a upéct najednou … více

Kokosové kuličky

Kokosové kuličky

20. 04. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Vypeckované datle promáčkneme (občas se v nich skrývá zapomenutá pecka) a zalejeme studenou vodou. Necháme je 2 hodiny, ale nejlépe přes noc nabobtnat. Poté přebytečnou vodu slejeme, bude příjemně sladká a můžete … více

Fazolové brownies

Fazolové brownies

28. 02. 2021   napsal/a: Lenka Špaček | rubrika:

Ideálně den předem si namočte fazole. Po zhruba 8 hodinách vodu slijte a uvařte v nové vodě doměkka. Pro lepší stravitelnost doporučuji vařit s kouskem řasy Kombu nebo 1/4 lžičkou jedlé sody. … více

Nepečený malinový dort

Nepečený malinový dort

29. 07. 2020   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Nejprve vytvoříme pevný korpus: mandle (popřípadě se hodí kešu nebo vlašské ořechy) namočíme na několik hodin do vody. Tu potom sceníme a ořechy společně s vypeckovanými datlemi rozmixujeme na hutnou hmotu. “Těsto” … více

Chia puding

Chia puding

17. 04. 2020   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Chia semínka, podobně jako lněná, vytváří při namočení gelovitou konzistenci. Díky tomu se sice špatně klíčí, ale zato jde o skvělé pojivo a také možnost zdravého zahuštění. Velké popularitě se těší především … více

Panna cotta

Panna cotta

19. 05. 2018   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Na známý italský dezert ve veganské verzi budeme potřebovat rostlinné mléko, rostlinnou smetanu, vanilkový a třninový cukr a agar-agar (rostlinná alternativa k želatině). Všechny ingredience smícháme v hrnci, necháme přivést k varu … více

Tofu zmrzlina "Lesní směs"

Tofu zmrzlina “Lesní směs”

08. 05. 2018   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Rychlou zmrzlinu z tofu vyrobíte snadno. Do hlubší misky vložte okapané natural tofu, pokrájené na menší kousky, mražené ovoce a lžíci sladidla. Tyčovým mixérem pak tuto směs dohromady rozmixujeme do hladka, až … více

Borůvkový tofu cheesecake

Borůvkový tofu cheesecake

13. 04. 2018   napsal/a: Michaela Pavlíková | rubrika:

Smíchejte mouku, sůl a olej vidličkou, dokud se dobře nepromíchá. Pak za stálého míchání pomalu přidávejte studenou (!) vodu. Rukama vypracujte těsto a hněte jej asi 2 minuty. Těsto umístěte na nelepivý … více

Vaříte dokola stále stejné recepty? Pronikněte do tajů rostlinné stravy. Přijďte ochutnat nové suroviny a chutě na kurzy veganského vaření. Vybrat si můžete Veganské vaření - seitan, tempeh a spol. či kurz Luštěniny v receptech světových kuchyní. Kurzy se konají o víkendech v malé skupině v domáckém prostředí v Řevnicích u Prahy. Zjistěte víc
avokadova-pena

Raw kakao-avokádová pěna

03. 04. 2018   napsal/a: Michaela Pavlíková | rubrika:

Zralé avokádo rozkrojíme na půl a vydlabeme. Do mixéru k němu přidejte 3-4 lžíce rýžového sladu (nebo jiného tekutého sladidla), 3 polévkové lžíce kakaového prášku, špetku vanilkového prášku a špetku soli. Rozmixujte … více

Raw dort s borůvkami

Nepečený dort s lesním ovocem

17. 08. 2017   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Korpus: Varianta 1 (silný mixér): Mandle namočíme přes noc. Ráno je osušíme a rozmixujeme na hrubější mouku. Za dalšího mixování postupně přidáváme datle, dokud se nespojí v konzistentní těsto. Varianta 2 (mixér … více

Makové kuličky

Makové kuličky

30. 07. 2015   napsal/a: vegi | rubrika:

Mák a semínka umeleme, přidáme ostatní ingredience a vytvoříme kuličky, které obalíme v kokosu. Nepečeme.

veganské buchty

Buchty

26. 07. 2015   napsal/a: vegi | rubrika:

Necháme vzejít kvásek z trochy vlažného rýžového nápoje, droždí, cukru a mouky. Poté uhněteme těsto, necháme v teple kynout, během kynutí jednou přemísíme. Z vykynulého těsta tvoříme buchty plněné povidly, které skládáme … více

Veganský bebe dort

Veganský bebe dort

  napsal/a: vegi | rubrika:

Uvaříme pudink pudinkového prášku a rostlinného mléka. Do teplého pudinku vmícháme margarín, necháme vychladnout a přidáme javorový sirup a vymačkanou citronovou šťávu. Vzniklým krémem mažeme sušenky a nastojato skládáme za sebe na … více

orechove-neotalky

Raw oříškové kuličky

19. 12. 2014   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Datle namočíme přes noc do vody, vodu ráno slijeme (popř. necháme jen trochu pro lepší rozmixování) a rozmixujeme na lepivá “povidla”. Ořechy (pro lepší stravitelnost nejlépe také namočené) rozmixujeme nahrubo. Smícháme ve … více

datlove-lanyzky

Datlové lanýžky

  napsal/a: Mirka Slámová | rubrika:

Jeden sáček strouhaného kokosu (250g) spojit s asi hrstí namletých datlí. Udělat kuličky a obalit v nepraženém kakau. Jednoduché, prosté, božsky sladko-hořké, delikatesní.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?