Lokše na sladko s mákem

Publikováno: 30. 08. 2022   Autor/ka: Kristýna Petričková
Kuchyně: Bezmasá jídla
Druh jídla: Dezerty & cukroví
Ingredience:

1kg brambor
200g hladké mouky
lžička soli

rostlinné máslo
mák
jablka a vlašské ořechy

Postup:
  1. Brambory umyjeme a neoloupané je vložíme do vroucí vody. Vaříme do jejich změknutí (10 -15 minut, závisí na velikosti). Poté vodu slijeme a brambory necháme vychladnout.
  2. Vychladlé brambory oloupeme a na jemné struhadle nastrouháme. Přidáme 200g hladké mouky a lžičku soli. Vypracujeme těsto, které rozdělíme na 6 stejně velkých dílků. Každý z nich na pomoučněném vále vyválíme na tenkou placku, kterou na suché pánvi opečeme z obou stran dozlatova.
  3. Každou hotovou placku ještě horkou potřeme rozpuštěným rostlinným máslem a skládáme je na sebe. Tak zůstanou všechny teplé a vláčné.
  4. Polovinu placek naplníme mákem smíchaným s moučkovým cukrem a troškou rozpuštěného másla (já dávám 2 lžíce máku a 1 lžíci moučkového cukru). Zamotáme jako palačinku.
  5. Druhou polovinu placek naplníme jablky, které jsme předtím nakrájeli na plátky a na trošce másla opekly spolu s vlašskými ořechy a trochou skořice a třtinového cukru. Zamotané placky rozkrojíme napůl.
  6. Na talíři ještě lehce poprášíme moučkovým cukrem a ozdobíme ořechy.

Dobrou chuť!☺

Počet porcí:
6 placek
Doba přípravy:
45 minut
Online kurz Rostlinný jídelníček Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy
V online kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování i samotnému sestavení jídelníčku. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc

 

 

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?