Dýňové brownies

Publikováno: 02. 11. 2022   Autor/ka: Kristýna Petričková
Kuchyně: Zeleninová jídla
Druh jídla: Dezerty & cukroví
Dýňové brownies
Ingredience:

dýně hokkaido
100g – 150g kvalitní hořké čokolády
3/4 hrnku třtinového cukru
3/4 hrnku polohrubé mouky
1/2 hrnku oblíbeného rostlinného mléka
1/4 hrnku holandského kakaa
1/4 hrnku oleje (řepkový nebo slunečnicový)
2ks vanilkového cukru
2 lžíce kukuřičného škrobu
1/2 lžičky mleté skořice
1/2 lžičky mletého zázvoru
1/4 lžičky jedlé sody
špetka nastrouhaného nového koření
špetka nastrouhaného muškátového oříšku
špetka soli

Postup:
  1. Zbyla vám doma dýně? Upečte si výborné dýňové brownies! Jako první si potřebujeme připravit dýňové pyré – dýni překrojíme napůl a lžící vydlabeme semínka. Položíme do pekáče rozkrojenou částí dolů. Podlijeme hrnečkem vody a vložíme do trouby. Pečeme na 180°C cca 20 minut (záleží na velikosti dýně). Po vychladnutí lžící vydlabeme celý upečený vnitřek dýně a ponorným mixérem rozmixujeme do hladka.
  2. Nyní si připravíme tři misky. Do jedné dáme hrnek dýňového pyré, půl hrnku třtinového cukru, čtvrt hrnku oleje a jeden vanilkový cukr. Metličkou rozmícháme.
  3. V druhé míse smícháme třičtvrtě hrnku polohrubé mouky, čtvrt hrnku holandského kakaa, jednu lžíci kukuřičného škrobu, špetku soli a čtvrt lžičky jedlé sody. Promícháme a přes síto prosejeme do první misky ke směsi. Vše důkladně smícháme dohromady. Přidáme rozpuštěnou čokoládu.
  4. Hotovou čokoládovou směs nalijeme na vymazaný a hrubou moukou nebo kokosem vysypaný plech (použila jsem plech na koláč, ale je možné použít klasickou formu na buchtu nebo formu na dort).
  5. V třetí misce smícháme hrnek dýňového pyré s půl hrnkem rostlinného mléka a čtvrt hrnkem třtinového cukru. Přidáme jednu lžíci kukuřičného škrobu, jeden vanilkový cukr a koření (půl lžičky mleté skořice, půl lžičky mletého zázvoru, špetku nastrouhaného nového koření a špetku nastrouhaného muškátového oříšku).
  6. Hotovou dýňovou směs nalijeme na připravené těsto na brownies. Stěrkou nebo vařečkou lehce nahoře promícháme, aby vzniklo mramorové zdobení.
  7. Pečeme při 180°C 30-35 minut.

 

Tip 😉

Každý kousek brownies servírujte s kopečkem rostlinné šlehačky a posypaný nastrouhanou čokoládou.

Počet porcí:
1 koláč - 8 dílků
Doba přípravy:
60 minut

Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníčekV online kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování i samotnému sestavení jídelníčku. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc

 

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?