Cizrnová nutella

Publikováno: 28. 01. 2022   Autor/ka: Pavel Ovesný
Kuchyně: Bezmasá jídla
Druh jídla: Dezerty & cukroví
Cizrnová nutella
Ingredience:

1/2 hrnku opražených lískových ořechů
1 hrnek uvařené cizrny (nebo 1 plechovka konzervované)
2 lžíce arašídového másla (nebo jiného ořechového másla či mletých oříšků)
2 lžíce kakaa (případně karobu)
1/2 hrnku vypeckovaných datlí, případně jiné sladidlo podle chuti (např. rostlinný sirup)

Postup:

Klasická nutella je plná cukru a palmového tuku a chudá na bílkoviny. Pojďme si ukázat mnohem výživnější variantu s větším podílem lískových ořechů a také bílkovin, o které se postará oříškově chutnající cizrna.

Lískové ořechy zlehka opražíme na sucho na pánvi. Pokud je pak lehce promnete mezi dlaněmi, můžete se zbavit části slupek. Můžeme použít i suché ořechy, ale opražené mají výraznější chuť. Po opražení je vložíme do mixéru a rozmixujeme na sucho na hrubější mouku.

Přidáme ostatní ingredience (datle, cizrnu, kakao) a rozmixujeme do hladka. Ořechy rychle natáhnou přebytečnou vlhkost, pokud chcete ušetřit mixér a mít “nutellu” tekutější, můžete přidat pár lžic vývaru z cizrny nebo z namočených datlí.

Jedna praktická rada: pokud chcete opravdu hladkou konzistenci, je potřeba nejdříve začít ořechy. Pokud začnete mixovat vše najednou, směs okamžitě zhoustne a ořechy se nestačí ani v silném mixéru rozmixovat na jemno. Můžete zaexperimentovat s množstvím sladidla, uvedené množství je na jen decentně sladkou nutellu. Kvalitní kakao je poměrně hořké, pokud chcete ubrat sladidla, část kakaa nahraďte sladším, ale také čokoládově chutnajícím karobem.

V lednici vydrží cizrnová nutella 2 – 3 dny.

 

Sháníte cizrnu? Kupte si ji ještě dnes online v eshopu Grizly.cz.

Počet porcí:
4 porce
Doba přípravy:
20 minut
poukaz na kurz vaření Sháníte ořechy a semínka, luštěniny nebo obiloviny? Na jednom místě je společně s těstovinami, rostlinnými oleji, ořechovými másly, sušeným ovocem a dalším pestrým výběrem zdravých potravin za férové ceny najdete v e-shopu Grizly.cz.
zjisti víc

 

 

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?