Cizrnový guláš

Publikováno: 09. 12. 2012   Autor/ka: Pavel Ovesný
Druh jídla: Hlavní chody
Cizrnový guláš
Ingredience:

100 g suché cizrny
3 větší brambory
větší cibule
sladká a pálivá paprika
koření: kmín, bobkový list, nové koření
zeleninový bujón
olej
sůl
hladká mouka na zahuštění

Postup:

Cizrnu přes noc namočíme do vody. Tu potom slijeme, vyměníme za čerstvou a vaříme do poloměkka (cca 45 minut). Na oleji osmažíme cibuli, jakmile začne zlátnout, přidáme na drobnější kostky pokrájeme brambory a necháme orestovat. Okořeníme polévkovou lžící sladké a pálivé papriky, promícháme, lehce zaprášíme hladkou moukou a mícháním ji necháme mírně zapražit. Podlijeme horkou vodou, osolíme, okmínujeme, přidáme bobkový list, nové koření a dochutíme zeleninovým bujónem.

Po chvíli přidáme zcezenou cizrnu a vaříme, dokud brambory nezměknou. Pokud není guláš dostatečně hustý, přimícháme hladkou mouku rozmíchanou v troše studené vody, ještě chutnější varianta je použít k zahuštění vločky lahůdkové droždí, guláš pak dostane osobitější chuť. Další, zdravější variantou zahuštění je hned po podlití do guláše najemno nastrouhat cuketu, která se během vaření rozpadne. Podáváme s celozrným pečivem.

Počet porcí:
2
Doba přípravy:
30 minut + vaření cizrny

Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníčekV online kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování i samotnému sestavení jídelníčku. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc

 

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?