Bramborový guláš

Publikováno: 30. 04. 2021   Autor/ka: Pavel Ovesný
Druh jídla: Hlavní chody
Bramborový guláš
Ingredience:

2 cibule
5 větších brambor
1 lžíce cizrnové nebo hrachové mouky
2 lžíce kvalitního rajčatového protlaku
2 lžíce lahůdkového droždí
0,75l horké vody
koření: sladká a pálivá paprika, bobkový list, nové koření, kmín, zeleninový bujón, majoránka

vylepšení: 150 g namarinovaného seitanu

Postup:

Cibule oloupeme a pokrájíme na drobno. Smažíme na rozpáleném oleji ve větším hrnci do zlatova. Poté přidáme na menší kostky nakrájené oloupané brambory a pár minut restujeme společně. Stáhneme plamen, přidáme papriku (poměr sladké a pálivé si upravte podle toho, jak má být guláš pikantní) a svižného míchání ji necháme lehce osmahnout. Přidáme lžíci luštěninové mouky (je významně výživnější než běžná mouka a pomůže guláš zhoustnout) a krátce zamícháme a zapražíme s bramborami a cibulí.

Vše zalejeme horkou vodou, přidáme půl lžičky soli, kmín, bobkový list a pár kuliček nového koření. Pod pokličkou vaříme cca 15 minut a občas promícháme, u dna se může guláš lehce přichytávat.

Jakmile jsou začínají brambory měknout, přidáme rajčatový protlak (zralá rajčata jsou bohatá na chuť umami) a vrchovatou lžíci lahůdkového droždí, které společně zajistí krémovější konzistenci. Povaříme pár minut už bez pokličky a čatěji mícháme, guláš se tak přirozeně zahustí. Na konci ještě ochutnáme a dochutíme a úplně na závěr přidáme majoránku, která rychle ztrácí aroma.

Můžeme podávat, nejlepší přílohou je celozrnné pečivo.

Samotný bramborový guláš není příliš bohatý na bílkoviny. Pokud jej chcete přiblížit klasickému buřtguláši, můžete přidat už na cibuli předem namarovaný seitan nebo sójové maso. Také můžete přidat uvařené luštěniny – hodí se sem předemvším fazole ledvina, bílá fazole nebo cizrna.

Počet porcí:
3-4 porce
Doba přípravy:
30 minut
Tagy:
Brambory

Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníčekV online kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování i samotnému sestavení jídelníčku. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc

 

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?